Syksy ei ole minulle yleensä paras vuodenaika, mutta tänä vuonna se on ollut sitä. Monta ihanaa asiaa on tapahtunut aika pienen ajan kuluessa. Olen perustanut oman yrityksen, jonka myötä on toimistokin muuttanut paikkaa. Syyskuu meni virallisten asioiden hoitamisessa ja tässä kuussa olen voinut keskittyä työn lomassa myös toimiston sisustamiseen. Minulla on ollut ihanat taustavoimat ja tukijoukot, mutta suurimman kiitoksen saavat minun ihanat asiakkaani, jotka kaikki luottivat minuun ja jatkoivat matkaa kanssani. Kauppoja on tehty ja lisää on tulossa, joten työ ei sinällään ole miksikään muuttunut vaan jatkuu niin kuin ennenkin. Ihania työkavereita välillä kaipaan, mutta ystäviä voi onneksi tavata lounaan merkeissä.

Oma koti kullan kallis
Koska yritykseni sai nimeksi Kiinteistönvälitys Kotoisa LKV, niin ajattelin pohdiskella kotia vähän eri näkökulmista. Virallisesti tilastokeskuksen ja Etuoven numeroiden valossa sekä epävirallisempien tilastoja tarkastellen, mutta myös tunne tasolla. Jos numeroihin on uskominen, niin tulevaisuudessa pienten asuntojen kysyntä tulee lisääntymään, omakotitalojen hinnat maaseudulla tulevat laskemaan ja ihmiset vaativat asumiselta erilaisia asioita kuin ennen. Vuonna 1966 perheiden keskikoko oli 3,35 henkilöä ja vuoteen 2014 se on pudonnut 2,04 ja tippunut tasaisesti joka vuosi. Kotitalouksia on n. 2,6 miljoonaa joista joka kolmas on jo eläkeläistalous. Tämä tarkoittaa, että isoista kaupunki omakotitaloista hakeudutaan keskustaan pienempiin kerrostalo asuntoihin tai yhden tason rivitalokoteihin. Luopuminen on monesti vaikeaa, ainakin silloin kun talo on rakennettu itse ja siinä on asuttu viimeiset vuosikymennet. Suomessa on yli miljoona omakotitaloa ja suurin osa niistä taajamien ulkopuolella ja vaarana on, että moni vanha talo maaseudulla jää ilman uusia asukkaita.  Tänään on Etuoven sivuilla myynnissä reilu 38 000 kotia jotka odottavat uusia ostajia ja siihen päälle yli 15 000 uudiskohdetta. Moni asunto löytää nopeasti uudet asukkaat, mutta liian kalliilla hinnalla olevat isot asunnot vaihtavat hitaammin omistajaa.

Pappilankuja 1_5

Pappilankuja 1, Piikkiö

Oma koti mullin mallin
Koti on muuttunut vuosikymmenten aikana monin tavoin, on olemassa älykoteja, joissa tietotekniikkaa hyödyntäen voidaan hoitaa monia kodin asioita. Ihmiset haluavat yksilöllisyyttä kodeilta, mutta myös asuinalueilta. Koko asuinalueen pitää tuntua kotoisalta ja oman näköiseltä. Kaikille samanlaiset vakiovarusteet tai jokaiselle jotain palvelut eivät tyydytä tulevaisuudessa ihmisten tarpeita. Ihmiset eivät ole valmiita maksamaan siitä mitä eivät itse tarvitse, vaan haluavat olla mukana suunnittelemassa ja tekemässä oman näköisiä lähiöitä tai taloyhtiöitä. Samat arvot, harrastukset tai kiinnostuksen kohteet luovat myös yhteishenkeä asukkaiden kesken. Eli pelkästään sama tulotaso ei ole mittari, vaan myös monilla muillakin asioilla on merkitystä. Jos kaupunkisuunnittelussa otettaisiin alun perin huomioon tämmöisiä asioita, niin pitkällä tähtäimellä se säästäisi kuluja. Ihmisten ei tarvitsisi muuttaa niin usein, sillä muuttoja tehdään n. 2400 päivässä joista saman kunnan sisällä 1500. (svr.fi)

Oma koti paras koti
Mikä sitten tekee kodista kodin? Wikipedian mukaan kodissa asutaan vakituisesti perheenjäsenten kanssa, siellä vietetään vapaa-aikaa ja säilytetään omia tavaroita. Kotoisa LKV:n facebook sivulla on kilpailu, jossa ihmiset voivat käydä kertomassa mitä sana ”kotoisa” heille merkitsee ja vastauksista päätellen paljon muutakin kuin tuo Wikipedian määritelmä. Silmäilin vastaukset läpi ja suuri osa ihmisistä on sitä mieltä, että koti on turvapaikka, oma pesä ja turva satama. Kotiin liittyy lämpö, rauha, hyvä olo ja viihtyvyys. Puhtaus ja siisteys liittyvät kotiin. Useimmille kotoisan tunnelman luo kuitenkin läheiset ihmiset joiden kanssa vietetään aikaa kynttilän valossa takkatulen loimussa omalla sohvalla torkkupeiton alla. Kotona on myös rento hyvä meininki ja siellä on kodikasta.

Työssäni olen oppinut erottamaan katseen, joka kertoo ”tämä on meidän koti”, pelkkä ilme riittää siihen ei tarvita sanoja. Sillä hetkellä he näkevät silmissään perheensä ja tavaransa siellä ja siitä se sitten alkaa kaupan teko. Vaikka kodin osto on myös paljon papereita ja monia virallisia asioita, niin moni päätös tehdään tunne edellä, vaikka ihminen aina itselleen selittääkin kaiken olevan järkiperusteista. Mikäli epävirallisiin tilastoihin on luottamista, niin ostetuimmat tavarat kotiin ovat Yki Nummen 1960-luvulla suunnittelema Lokki valaisin, musta-valkoinen Stockholm matto sekä kolmen laatikon valkoinen Malm lipasto ja suurimmalla osalla on kotona Fiskarsin oranssit sakset. Oranssit sakset löytyvä minunkin kotoani.

Päivärinteentie 5_0

Kaunis vanha talo Päivärinteentiellä