fbpx Skip to main content

Tänään täällä onkin bloggaamassa 21-vuotias Vilja, Kotoisa LKV:n harjoittelija. Ajattelin kirjoittaa niistä kysymyksistä, mitä minussa heräisi, jos olisin ostamassa ensimmäistä omaa asuntoani. Luultavasti alkaisin ensimmäiseksi miettimään käytännön asioita: miten lainaa haetaan, kuka sen takaa ja miten löydän juuri minulle sopivan asunnon.

Lainan hakeminen

Yksi vaihtoehto ensiasunnon ostosta haaveilevalle on perustaa ASP-tili. Tälle tilille tulee säästää 10% tulevan kodin arvioidusta hinnasta, vähintään noin kahden vuoden ajalla. Kun olet ostamassa ensiasuntoa, asunto ja valtiontakaus riittävät usein ASP-lainan vakuudeksi. Asuntoa vastaan voi tavallisesti saada lainaa 70% asunnon arvosta. Lisävakuutena voidaa käyttää valtiontakausta, jolloin lainan määrä voi olla jopa 90% asunnon kauppahinnasta. ASP-tilin voi avata jo 15-vuotiaana ja viimeistään 39 vuoden iässä. Täältä voit lukea lisää ASP-tilistä.

Oman asunnon etsiminen

Kun pankin kanssa on neuvoteltu lainapäätöksestä, alkaakin sitten asunnon etsiminen. Se voi olla asunnon oston hauskin mutta myös hankalin osuus. Aluksi voi pohtia, millainen oma unelma-asunto on. Minun unelma-asuntoni sijaitsisi keskustassa vanhassa kivitalossa, mahdollisimman korkealla ja siellä olisi leveät ikkunalaudat, lankkulattiat ja remontoidut keittiö ja kylpyhuone. Kompromisseja joutuu kuitenkin varmasti tekemään: joko täydellistä asuntoa ei löydy ollenkaan, tai sitten se ylittää reilusti budjetin. Asuntoja kannattaa käydä siis ahkerasti katsomassa. Avuksi voi myös ottaa Kotoisan Osta oma välittäjä -palvelupaketin.

Asuntokauppaan liittyviä käsitteitä

Potentiaalisen asunnon löydyttyä on aika perehtyä asioihin tarkemmin. Mitä ihmettä tarkoittavat varainsiirtovero, hoitovastike, rahoitusvastike, taloyhtiön laina ja velaton myyntihinta? Ja mitä ihmettä, rivitalon piha ei olekaan asukkaan omaisuutta, vaan taloyhtiön! Kotoisan nettisivuilla Vinkkejä-osiossa on lisää tietoa.

Onneksi asiantunteva kiinteistönvälittäjä osaa auttaa näissä ja muissakin kysymykissä ja toimii apuna ensiasunnon ostamisessa alusta loppuun saakka!

 

Kotoista kevättä!

Vilja