fbpx Skip to main content

Kiinteistön ostaja

Kiinteistörekisteriote

Kiinteistörekisteriotteesta ilmenee kiinteistön perustiedot kuten kiinteistötunnus, rekisteröintipäivämäärä ja tontin pinta-ala.

Lisäksi siinä on tietoa mm. kiinteistörekisteriyksikön muodostumisesta, kaavoista, rasitteista ja käyttöoikeuksista sekä osuuksista yhteisiin alueisiin. Kiinteistönvälittäjällä on aina tämä asuntoesittelyssä mukana.

Lainhuuto

Kaikki kiinteistöt, kiinteistön määräalat ja määräosat on kaupanteon jälkeen kirjattava lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Lainhuutotiedot sisältävät lainhuudon päivämäärän, omistusosuuden, sekä lainhuudon saajien tiedot. Lisäksi se sisältää kiinteistötunnuksen, rekisteröintipäivämäärän ja pinta-alan.

Yleensä pankki hoitaa ostajan lainhuudon, ainakin jos pankki antaa lainaa asunnon ostamiseen. Lainhuudon voi hakea myös itse Maanmittauslaitokselta, aikaa hakemiseen on puoli vuotta.

Rasitustodistus

Rasitustodistuksesta selviää kaikki kiinteistöön kohdistuvat kiinnitykset, hakemuksen perusteella kirjatut erityiset oikeudet sekä muistutustiedot (esim. ulosmittaus).

Lisäksi siinä on rekisteriyksikön perustiedot kuten kiinteistötunnuksen, rekisteröintipäivämäärän ja pinta-alan. Ostajan pankkia kiinnostaa kiinnitysten määrä.

Ostotarjous kiinteistöstä

Sinun kannattaa huomioida että kiinteistöstä ostotarjous ei ole sitova jollei kaupanvahvistaja ole paikalla. Usein luullaan että käsirahalla voidaan kauppa jotenkin sitoa, mutta ei voida jollei se kaupanvahvistaja ole paikalla. Eli jollei myyjä ilmesty paikalle niin sille ei sitten voi mitään. Koska välittäjänä tiedän mitkä riskit on, niin osaan toimia aina juuri sen mukaan mitä missäkin ostotilanteessa kuuluukin.

Varainsiirtovero

Varainsiirtoveron maksaa aina kiinteistön ostaja. Varainsiirtovero on 4% kiinteistön kauppahinnasta. Pankki hoitaa sen puolestasi, mutta sen voi hoitaa myös itse.

Ensiasunnon ostajat ovat vapautettuja varainsiirtoverosta jos hän ostaa asunnon omaan käyttöön ja on täyttänyt 18 vuotta eikä vielä 40 vuotta.

Valtakirja

Mikäli olet avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa ja asuntonne on tarkoitettu teidän yhteiseksi kodiksi, tarvitaan myymiseen puolison suostumus. Jos asunto on vaikka vanhempiesi kanssa puoliksi ostettu, niin kaikki omistajat päättävät kaupasta, esimerkiksi kuolinpesän kaikki osakkaat päättävät asioista yhdessä.

Jos joku kaupan osapuolista on alaikäinen tai vajaavaltainen, niin silloin kauppaan tarvitaan maistraatin lupa. Eri tarkoituksiin on erilaiset valtakirjat joita löydät täältä. Jos asiat minun hoidossa niin hoidan myös tarvittavat valtakirjat asiakkaille, pankkiin ja kaupanvahvistajalle.

Vuokralainen

Voit ostaa asunnon myös vuokrattuna, mutta et voi purkaa vuokrasopimusta heti. Jos vuokralainen on asunut yli vuoden on irtisanomisaika 3-6 kk ja vuokralaisen kohdalla irtisanomisaika on 1 kk.

Mikäli sanot vuokralaisen irti sinun täytyy kertoa syy sekä päättymispäivä, ja irtisanominen kannattaa tehdä aina kirjallisena. Vuokralaisten asioista löydät lisätietoja täältä.

Vuokrasopimus vuokratontista

Tästä näet kuinka kauan vuokrasopimus on vielä voimassa ja mikä on vuosivuokra. Sopimuksessa on myös asioita jotka liittyvät tontilla oleviin rakennuksiin. Kun kyseessä on vuokraoikeudensiirto ei kaupantekotilaisuudessa tarvita kaupanvahvistajaa lisäksi kannattaa huomioida että tarjous on sitova.

Asunto-osakkeen ostaja

Asunto-osakekauppa

Usein ihmiset luulevat että kaupassa ostetaan asunto, mutta kyseessä on osakekauppa, joten et omista muodollisesti huoneistoa, vaan ainoastaan sen hallintaan oikeuttavat osakkeet.

Isännöitsijäntodistus

Mikäli olet ostamassa asuntoa, niin asuntolainan myöntävä pankki haluaa isännöitsijäntodistuksen nähtävälle, itse lähetän sen pyydettäessä pankkiin.

Yhtiöjärjestys

Yhtiöjärjestyksestä näet taloyhtiön ja osakkaan vastuut, mutta myös velvollisuudet sekä oikeudet. Myöskin yhtiöjärjestyksestä säädetään asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 13 §:ssä. Yhtiöjärjestyksessä on mainittava mm. huoneistojen pinta-alat sekä yhtiövastikkeen määräämisen perusteet.

Talousarvio

Talousarvio on taloussuunnitelma jossa on selvitys asuntoyhtiön varojen käytöstä. Talousarviosta selviää mihin kaikkeen taloyhtiössä käytetään rahaa seuraavan tilikauden aikana.

Tilinpäätös

Tilinpäätöksestä selviää taloyhtiön tulos ja varallisuus. Tilinpäätökseen kuuluvat tuloslaskelma, tase sekä rahoituslaskelma. Kannattaa huomioida että tilinpäätös kertoo vain sen hetkisen tilanteen. Lisätietoja tästä linkistä.

Asunto-osakkeen ostotarjous

Asunto-osake kaupassa tarjous on sitova, riippumatta siitä missä muodossa sen teet, sinä voit menettää käsirahan, jollet tee tarjouksen mukaisesti kauppaa. Menetetty summa voi olla maksimissaan 4% kauppahinnasta. Tarjous kannattaa aina antaa kirjallisesti, sillä siinä sovitaan muitakin asioita kuin vain kauppasumma.

Vakiokorvaus

Joskus tarjouksessa käytetään vaihtoehtona sopimussakkoa eli vakiokorvausta, jolloin kaupan kumpikin osapuoli sitoutuu maksamaan ennalta määrätyn summan toiselle osapuolelle, elleivät tee sovittua kauppaa, maksimi tässäkin on 4% kauppahinnasta.

Varainsiirtovero

Varainsiirtoveron maksaa aina asunnon ostaja. Varainsiirtovero on asunto- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeista 2 % velattomasta kauppahinnasta. Velaton myyntihinta saadaan laskemalla myyntihinta ja yhtiölainaosuus (velkaosuus) yhteen.

Ensiasunnon ostajat ovat vapautettuja varainsiirtoverosta jos hän ostaa asunnon omaan käyttöön ja on täyttänyt 18 vuotta eikä vielä 40 vuotta.

Varainsiirtoveron maksamisen jälkeen asunnon ostaja merkitään asunto-osakeyhtiön osakeluetteloon omistajaksi ja minä toimitan isännöitsijälle kauppakirjan sekä selvityksen veron maksamisesta heti kaupanteon jälkeen. Jos teet yksityisesti kauppoja on aikaa veron maksuun 2 kuukautta.