Yleisiä lakiasioita

Kiinteistönvälitysala on luvanvaraista toimintaa, ja alaa säätelee monenlaiset lait. Kiinko on Kiinteistöalan Koulutuskeskus joka järjestää erialaisia alan koulutuksia. Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto KiAT ,on noin vuoden mittainen koulutus. Kiinteistönvälittäjän nimikettä ja sen lyhennettä LKV, saavat käyttää vain ne henkilöt, jotka ovat suorittaneet Keskuskauppakamarin järjestämän kiinteistönvälittäjäkokeen. Kokeen järjestetään kaksi kertaa vuodessa Kauppakamari.

Asuntolainan verovähennysoikeus

Asuntolainan korkoina voi vähentää vain omasta velasta maksettuja korkoja. Yhtiövastikkeen yhteydessä maksettua yhtiölainan korkoa ei voi vähentää omassa verotuksessa. ( vero.fi )

  • 30 000 euron pääomatulosta vero on 30 % ja  yli 30 000 euron pääomatuloista 34 %.
Asuntolainan korkojen maksuvuosi Koroista saa vähentää
2019 25%
2018 35%

Avioehto

Avioehto on myös tärkeä paperi silloin kun myydään omaisuutta siitä lisätietoja löytyy Maistraatin sivuilta.

Edunvalvoja

Joskus ihmiset tarvitsevat myös edunvalvojaa ja kotiasi myydessä minun tulee tietää asiasta, jos sellainen jollain on.

Yleensä edunvalvoja on määrätty huolehtimaan päämiehensä omaisuudesta ja taloudellisista asioista. Joskus voi olla että hän huolehtii vain esimerkiksi kiinteistön tai asunto osakkeen myymisestä päämiehensä puolesta. Edunvalvojan tulee tarvittaessa olla yhteistyössä esimerkiksi kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa.

Ulosottomies

Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, niin joskus myös ulosottomies puuttuu asuntokauppoihin ja kiinteistönvälittäjän pitää tietää asiasta. Kiinteistönvälittäjä on vaitiolovelvollinen joten nämä asiat hoidetaan aina luottamuksellisesti. Lisätietoja löydät oikeus.fi sivulta.