Kiinteistönvälitysala on luvanvaraista toimintaa ja alaa säätelevät monenlaiset lait. Kiinko on Kiinteistöalan Koulutuskeskus joka järjestää erialaisia alan koulutuksia. Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto KiAT on noin vuoden mittainen koulutus. Kiinteistönvälittäjän nimikettä ja sen lyhennettä LKV saavat käyttää vain ne henkilöt, jotka ovat suorittaneet Keskuskauppakamarin järjestämän kiinteistönvälittäjäkokeen. Kokeen järjestää kaksi kertaa vuodessa Kauppakamari.
Yleisiä lakiasioita
Kiinteistölainsäädännön tärkeimmät lait kiinteistönvälittäjän työssä
- Asuntokauppalaki
- Asunto-osakeyhtiölaki
- Avioliittolaki
- Laki rakennuksen energiatodistuksesta
- Henkilötietolaki
- Kiinteistönmuodostumislaki
- Kiinteistörekisterilaki
- Kuluttajasuojalaki
- Laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä
- Maakaari
- Maankäyttö- ja rakennuslaki
- Oikeustoimilaki
- Perintö- ja lahjaverolaki
- Perintökaari
- Varainsiirtoverolaki
Asuntolainan verovähennysoikeus
Asuntolainan korkoina voi vähentää vain omasta velasta maksettuja korkoja. Yhtiövastikkeen yhteydessä maksettua yhtiölainan korkoa ei voi vähentää omassa verotuksessa. ( vero.fi )
- 30 000 euron pääomatulosta vero on 30 % ja yli 30 000 euron pääomatuloista 34 %.
Asuntolainan korkojen maksuvuosi | Koroista saa vähentää |
2023 | korkovähennys on poistettu kokonaan |
Avioehto
Avioehto on tärkeä paperi silloin, kun myydään omaisuutta. Lisätietoja löytyy DVV:n sivuilta. Jos tarvitset lakitoimiston palveluja asian tiimoilta niin Lakia Oy osaa auttaa teitä tässä asiassa.
Edunvalvoja
Kotiasi myydessä minun tulee tietää mahdollisesta edunvalvojasta.
Yleensä edunvalvoja on määrätty huolehtimaan päämiehensä omaisuudesta ja taloudellisista asioista. Joskus voi olla, että hän huolehtii vain esimerkiksi kiinteistön tai asunto-osakkeen myymisestä päämiehensä puolesta. Edunvalvojan tulee tarvittaessa olla yhteistyössä esimerkiksi kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa.
Ulosottomies
Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, joskus myös ulosottomies puuttuu asuntokauppoihin ja kiinteistönvälittäjän pitää tietää asiasta. Kiinteistönvälittäjä on vaitiolovelvollinen, joten nämä asiat hoidetaan aina luottamuksellisesti. Lisätietoja löydät oikeus.fi-sivulta.
Seuraa Kotoisaa somessa!