Skip to main content

Asunnon ostaminen alkaa unelmoinnista ja mikäs sen mukavampaa, mutta kun haaveilet uudesta kodista, on siihen usein myös joku oikea syy. Voi olla, että nykyinen asunto on juuri tähän hetkeen jollain tavoin epäsopiva tai se on voinut olla sitä alusta asti.

Silloin kun haaveilet uudesta kodista, katselet lenkillä taloja eri silmillä ja välillä kohdalle tulee juuri sellainen unelmatalo, jossa voisit asua. Yhden lenkin varrelle voi tulla useampikin ihanuus, sillä voihan olla, ettet vielä ihan tiedä mikä se oikea koti olisi.

Unelmoikaa yhdessä

Kun lenkin jälkeen pääset kotiin, avaat tietokoneen ja jatkat unelmointia. Kurkistelet erilaisten kotien sisään ja katselet ihania keittiöitä sekä kylpyhuoneita. Selailet välillä ihania sisustuslehtiä ja vaivut haaveiluun. Otat jossain vaiheessa kumppanin ja kenties myös lapset mukaan unelmoimaan.

Kodin ostaminen on iso asia, jossa kaikkien sana painaa ja ainakin isompia lapsia on syytä kuunnella. Isommista remonteista, jotka ovat yleensä niitä mitkä eivät näy heti ensisilmäyksellä, jutellaan monesti myös omien vanhempien tai kokeneempien omakotitalon omistajien kanssa ja sekin on hyvä asia.

Järki mukaan

Unelmointi on ihanaa ja kaikin puolin hyvä asia, mutta kyllä omakotitalon ostamisessa kannattaa pitää myös se järki mukana. Talon täytyy tuntua kodilta ja kotifiilis pitää tulla melkein heti, mutta silti kannattaa miettiä myös realiteetteja.

Joskus asunto ilmoitteluja seurataan yli vuosi ja välillä se kyllästyttää ja asia jää sivummalle, mutta sitten joku asia, vaikka kevät voi nostaa asian ajankohtaiseksi. Itse etsimme yli vuoden kotia ja muistan hyvin, kun välillä ei jaksanut surffailla netissä ja alkaa miettimään viikonlopun asuntoesittelyitä. Se nimittäin vaati suunnittelua, sillä kaikki talot eivät olleet samalla paikkakunnalla.

Haaveissa omakotitalo

Etuoven tekemän tutkimuksen mukaan 40 % suomalaisista haluaa edelleen asua omakotitalossa ja kolmannes heistä etsii kotia vain 5 kilometrin säteeltä, eli uusi koti löytyy usein aika läheltä. Usein siihen on syynä työt ja lasten koulut tai päiväkodit.

Tosin joskus voi olla myös päinvastoin, eli juuri työn takia on pakko muuttaa paikkakuntaa. Vaikka maaseudulle ei mitään kauheaa tunkua ole, ainakaan jos tilastoja katsellaan, niin kuitenkin jotkut löytävät oman unelmakotinsa maalta. Osalle kaupunki on ainoa vaihtoehto ja sielläkin voi olla hyvin suppea alue mistä koti halutaan.