Skip to main content

Useimmiten kotien sijaintiin vaikuttavat lasten koulut tai päiväkodit sekä oman työpaikan sijainti. Joskus terveyspalvelut ja joku lähikauppa on tärkeysjärjestyksen yläpäässä. Heti kun pankki on näyttänyt vihreää valoa ja lainalupaus on plakkarissa, on helppo etsiä sopivaa omaa kotia ja miettiä missä sen pitäisi olla.

Se on usein selvillä, että halutaanko maalle vai kaupunkiin, mutta joskus myös sijainnin kannalta voi joutua joustamaan. Kaikilla on erilaiset tarpeet palveluiden suhteen, mutta joskus kyse voi olla myös hinnasta. Asuinalueet ovat eri hintaisia, mutta minut yllätti Etuoven tutkimus siitä, että ihmiset muuttavat keskimäärin vain 5 km säteellä vanhasta kodista.

Itselläni tuo reviiri on ollut satoja kilometrejä, mutta toki muuttoihin on vaikuttanut myös monet käytännön asiat. Olen muuttanut 26 kertaa, joista kahdeksan kertaa myös paikkakuntaa.

Linja-autossa on tunnelmaa

Onko sittenkään, jaksatko herätä aamulla aikaisin, kävellä bussipysäkille ja kulkea työmatkaa, joka kestää suuntaansa esim. 45 minuuttia? Vai olisiko kuitenkin mukavampaa seistä sama aika ruuhkassa ja liikennevaloissa? Pääseekö lapset itse kouluun ja harrastuksiin? Kahden auton kulut nostavat vuositasolla asumiseen liittyviä kustannuksia.

Eri ihmisille eri asiat ovat tärkeitä ja te tiedätte mitä ne ovat teidän perheessänne. Jos arvostatte maaseudun rauhaa kiireisen työpäivän jälkeen ja olette valmiita ajamaan vähän pidemmän matkan, niin silloin asia on ok. Jos taas ette halua pitää omaa autoa ollenkaan, niin julkisilla pitäisi päästä helposti liikkumaan.

 Kyllä maalla on mukavaa

Omakotitalossa on aina työtä, olipa talo maalla tai kaupungissa ja tontin koolla on merkitystä työn määrän, mutta jos tykkäätte tehdä ulkohommia niin mikäs siinä. Kaupungeissa tontit voivat olla todella pieniä ja helppohoitoisia ja pihakivetys on huomattavasti helpompi hoitaa kuin puolen hehtaarin nurmikko.

Naapureita ei voi etukäteen valita, mutta jos siellä on saman ikäisiä lapsia kuin teilläkin niin se on tietenkin lapsille kiva asia. Joskus harrastukset vaativat paljon tilaa ympärilleen ja maalla voi olla mukavampi asua esim. lemmikkien kanssa.

Yhdessä tekemisen meininki

Tontti, joka vaatii hoitamista ja laittamista voi tuoda mukanaan myös hyötyä, sillä erikseen ei tarvitse kuntosalille lähteä hikoilemaan. Siinä näkee oman työn jäljet ja voi kasvattaa halutessa vaikka ruokaa tai ehkä puutarhan hoidosta voi tulla yhteinen harrastus. Kaikki eivät ole viherpeukaloita ja jokainen tekee oman näköisen myös pihastaan.