fbpx Skip to main content

Aiemmin olen kirjoittanut lainalupauksesta, talon sijainnista sekä remonteista omakotitalossa. Eli kaikki nämä ovat tärkeitä asioita silloin kun mietitään ensimmäisen omakotitalon ostamista. Mielestäni yhtä tärkeää on vielä kerran pysähtyä miettimään mitä te haluatte.

Yhteinen päätös

Onko asuminen omakotitalossa teidän molempien yhteinen haave ja unelma vai ainoastaan toisen? Joskus voi olla niin, että se joka on asunut lapsuutensa omakotitalossa, haluaa sen oman talon ja punaisen perunamaan ja toinen näkee saman hankalana ja työläänä. Meidän perheessä minä olen asunut lapsuuteni kerrostalossa kaupungin lähiössä ja mieheni taas maaseudun rauhassa omakotitalossa. Minulle voisi käydä kaupungissa asuminen, vaikkapa rivitalossa, mutta mieheni arvostaa luontoa, joka on lähellä sekä isoa omaa tonttia. Tein kyllä heti selväksi, että minun sisälläni ei asu pientä puutarhuria ja sen hän on kyllä jo huomannutkin.

Plussat ja miinukset

Jos päätös ei ole yhteinen, voi se pidemmän päälle olla parisuhdetta rasittava asia, joten sen tähden sitä on syytä pohtia ennen kuin on ostettu yhtään mitään. Onhan talon tai yleensä asunnon ostaminen yksi suurimmista kaupoista mitä elämän aikana teette, joten kyllä siihen kannattaa uhrata ainakin yksi yhteinen ilta aikaa ja miettiä kaikki vaihtoehdot läpi. Laittakaa vaikka plussat ja miinukset kerrostalossa, rivitalossa ja omakotitalossa asumisesta ja vertailkaa vastauksia. Kumpi on valmis joustamaan, sillä kyllähän kompromisseja elämässä joutuu tekemään. Kaikki asiat liittyvät kaikkeen (esim. koulut ja työpaikat), joten päätös on koko perhettä koskeva. Jos perheessä on isompia lapsia, kannattaa jutella heidänkin kanssaan asioista.

Oma maa mansikka

Parhaimmillaan omakotitalossa asumisessa on paljon hyviä puolia. Te voitte elää aina vähän vapaammin, koska naapurit asuvat aidan toisella puolella ihan eri talossa. Pihassa puuhasteluun voitte yhdistää hyötyliikunnan eikä kuntosalille ole aina pakko mennä. Omasta pihasta voitte tehdä hyötypuutarhan, jonne voitte istuttaa kaikkea mahdollista, toisaalta teidän ei tarvitse tehdä sinne yhtään mitään. Omassa pihassa lemmikkien kanssa on helppo touhuta ja lapsilla on turvallinen leikkiympäristö. Jos harrastuksiinne kuuluu autoja tai veneitä, niin onhan niiden kanssa touhuaminen helpompaa omassa pihassa.

Omassa unelmakodissa pitää muistaa, että olette itse oman talon talkkareita ja huoltomiehiä. Kukaan ei käske tai pyydä tekemään mitään, mutta omakotitalo vaatii aina huoltotöitä. Keväällä ja syksyllä taloa kannattaa kierrellä tarkemmin ja käydä välillä myös katolla. Mitä vanhempaa taloa olette ostamassa, sen varmemmin on remonttejakin tulossa, mutta uuttakin taloa pitää huoltaa. Harva tulee ajatelleeksi, että kun pankki antaa lainan taloa vastaan, niin se laina myös velvoittaa pitämään siitä omaisuudesta huolta.

Eli puhukaa ja keskustelkaa, miettikää yhdessä, sillä tässä vaiheessa kannattaa kääntää kaikki kivet. Nimittäin sitten kun talosta on tarjous tehty, lainapaperit allekirjoitettu ja kauppahinta maksettu, ei perääntyminen ole ihan yksinkertaista. Vain te tiedätte, millainen on teidän unelmakotinne ja kun tämäkin asia on yhdessä tuumailtu niin onnistutte asumisessa.

Kotoisin terveisin, Tupu