Skip to main content

Onko asuminen omakotitalossa teidän molempien yhteinen haave ja unelma vai ainoastaan toisen? Joskus voi olla niin, että hän, joka on asunut lapsuutensa omakotitalossa, haluaa omakotitalon ja punaisen perunamaan ja toinen näkee saman hankalana ja työläänä.

Plussat ja miinukset

Jos päätös ei ole yhteinen, voi se pidemmän päälle olla parisuhdetta rasittava asia, joten sen tähden sitä on syytä pohtia ennen kuin olette ostaneet asuntoa. Onhan omakotitalon tai yleensä asunnon ostaminen yksi suurimmista kaupoista mitä elämän aikana teette, joten kyllä siihen kannattaa uhrata ainakin yksi yhteinen ilta aikaa ja miettiä kaikki vaihtoehdot läpi.

Laittakaa plussat ja miinukset kerrostalossa, rivitalossa ja omakotitalossa asumisesta ja vertailkaa vastauksia. Kumpi on valmis joustamaan, sillä kyllähän kompromisseja elämässä joutuu tekemään. Kaikki asiat liittyvät kaikkeen (esim. koulut ja työpaikat), joten päätös on koko perhettä koskeva. Jos perheessä on isompia lapsia, kannattaa jutella heidänkin kanssaan asioista.

Oma maa mansikka

Parhaimmillaan omakotitalossa asumisessa on paljon hyviä puolia. Omakotitalossa voi elää aika vapaasti, sillä naapurit asuvat aidan toisella puolella ihan eri talossa. Ei ole niin väliä mihin aikaan käydään saunassa tai pidetään sisällä juhlia.

Pihassa puuhasteluun voi yhdistää hyötyliikunnan eikä ole aina pakko lähteä kuntosalille. Omasta pihasta voi tehdä hyötypuutarhan, jonne voi istuttaa kaikkea mahdollista, toisaalta ei ole myöskän pakko tehdä sinne yhtään mitään. Omassa pihassa lemmikkien kanssa on helppo touhuta ja lapsilla on turvallinen leikkiympäristö. Jos harrastuksiin kuuluu autoja tai veneitä, niin onhan niiden kanssa touhuaminen helpompaa omassa pihassa.

Omakotitalossa asuessa pitää muistaa, että jokainen on itse oman talon talkkari ja huoltomies. Kukaan ei käske tai pyydä tekemään mitään, mutta omakotitalo vaatii aina huoltotöitä. Keväällä ja syksyllä taloa kannattaa kierrellä tarkemmin ja välillä pitää käydä myös katolla.

Mitä vanhemmasta omakotitalosta on kyse, sen varmemmin on remonttejakin tulossa, mutta uuttakin taloa pitää huoltaa. Harva tulee ajatelleeksi, että kun pankki antaa lainan taloa vastaan, niin se laina myös velvoittaa pitämään tästä omaisuudesta huolta.

Eli puhukaa, keskustelkaa ja miettikää yhdessä. Nimittäin sitten kun talosta on tarjous tehty, lainapaperit allekirjoitettu ja kauppahinta maksettu, ei perääntyminen ole ihan yksinkertaista. Vain te tiedätte, millainen on teidän unelmakotinne ja kun asia on yhdessä tuumailtu, niin onnistutte asumisessa.