Kotoisa Blogi

Rahalla on väliä

By 5.4.2018 helmikuu 5th, 2019 No Comments

Kevättä kohti mennään kovaa vauhtia ja kevät saa aikaan monilla ihmisillä autokuumeen, mutta myös asuntokuumeen. Syitä on monenlaisia ja yksi suurimmista syistä on tilan tarve tai halutaan vuokralta pois. Muutetaan yhteen ja perhe kasvaa, mutta joskus asiat voi mennä myös toisin päin. Eli ihan normaali elämään liittyviä asioita. Välillä myös työ tai opiskelu voi olla syy ja joskus asunto ostetaan pelkästään sijoitus mielessä.

Mars pankkiin 

Jos kyseessä on ensimmäinen kodin osto, niin silloin kannattaa suunnata askeleet pankkiin. Pankki kertoo minkä suuruisen lainan se myöntää. Laina summan lisäksi kannattaa kuunnella millaisia ehtoja ja palveluita he tarjoavat. Jos sinulla on jo omistusasunto, niin ennen pankkiin menoa voit  pyytää välittäjää arvioimaan kotisi, sillä pankki haluaa tietää sen kuitenkin.

Pankeilla on eroja eikä oikeaa tai väärää pankkia ole. Joillekin lapsuuden pankki on ainoa, eikä vaihtaminen tule kysymykseenkään, ja hyvä niin jos homma toimii. Kannattaa käydä oman pankin lisäksi myös muissa ja tehdä vertailuja. Sinun ei tarvitse mennä pankkiin hattu kourassa nöyristellen, vaan mahdollisena tulevana asiakkaana.

Asuntolainat on liiketoimintaa

Asuntolainat ovat pankeille merkittävää liiketoimintaa, eikä pankit toimi ilman asiakkaita. On makuasia, haluatko hoitaa laina-asiasi netin kautta vai käydä konttorissa, mutta alkuun pääset verkkopankissakin. Jotkut pankit antavat lainalupauksen ilman käyntiäkin, mutta kaikki riippuu paljon siitä, millainen pankkisuhde sinulla on olemassa. Kun olet saanut lainalupauksesi, niin voit tehdä tarjouksen maksimissaan sen hintaisesta talosta kuin pankki  lainaa luvannut.

Varainsiirtovero

Verottaja ottaa aina omansa, niin myös asunnon ostamisesta. Omakotitalossa varainsiirtovero on 4%, mutta  jos olet alle 40 vuotias ensiasunnon ostaja niin silloin säästät sievoisen summan rahaa. Kysele pankista etukäteen, miten siellä suhtaudutaan remonttilainaan, sillä voihan olla, että unelmakotisi vaatii remontteja. Kun aloitat suunnittelemaan asioita hyvissä ajoin oikeassa järjestyksessä, niin voit varmistua, että onnistut asumisessasi.

Itse arvostan pankissa henkilökohtaista pankkineuvojaa, mutta millä perusteella sinä valitset pankkisi?

Kotoisin terveisin, Tupu