fbpx Skip to main content

Kevättä kohti mennään kovaa vauhtia ja kevät saa aikaan monilla ihmisillä autokuumeen, mutta myös asuntokuumeen. Syitä on monenlaisia ja yksi suurimmista syistä on tilan tarve tai halutaan vuokralta pois. Muutetaan yhteen ja perhe kasvaa, mutta joskus asiat voi mennä myös toisin päin. Eli ihan normaalielämään liittyviä asioita. Välillä myös työ tai opiskelu voi olla syy ja joskus asunto ostetaan pelkästään sijoitusmielessä.

Mars pankkiin 

Jos kyseessä on ensimmäisen kodin osto, kannattaa suunnata askeleet pankkiin. Pankki kertoo minkä suuruisen lainan se myöntää. Lainasumman lisäksi kannattaa kuunnella millaisia ehtoja ja palveluita he tarjoavat. Jos sinulla on jo omistusasunto, voit pyytää ennen pankkiin menoa kiinteistönvälittäjää arvioimaan kotisi, sillä pankki haluaa tietää sen kuitenkin.

Pankeissa on eroja eikä oikeaa tai väärää pankkia ole. Joillekin lapsuuden pankki on ainoa vaihtoehto, eikä vaihtaminen tule kysymykseenkään. Hyvä niin, jos homma toimii. Kannattaa käydä oman pankin lisäksi myös muissa pankeissa ja tehdä vertailuja. Sinun ei tarvitse mennä pankkiin hattu kourassa nöyristellen, vaan mahdollisena tulevana asiakkaana.

Asuntolainat ovat liiketoimintaa

Asuntolainat ovat pankeille merkittävää liiketoimintaa, eivätkä pankit toimi ilman asiakkaita. On makuasia haluatko hoitaa laina-asiasi netin kautta vai käydä konttorissa, mutta alkuun pääset verkkopankissakin. Jotkut pankit antavat lainalupauksen jopa ilman käyntiä paikan päällä, mutta kaikki riippuu siitä, millainen pankkisuhde sinulla on olemassa. Kun olet saanut lainalupauksesi, voit tehdä tarjouksen maksimissaan sen hintaisesta talosta kuin pankki on lainaa luvannut.

Varainsiirtovero

Verottaja ottaa aina omansa, niin myös asunnon ostossa. Omakotitalossa varainsiirtovero on 4%, mutta  jos olet alle 40-vuotias ensiasunnon ostaja, säästät sievoisen summan rahaa. Kysele pankista etukäteen, miten siellä suhtaudutaan remonttilainaan, sillä voihan olla, että unelmakotisi vaatii remontoimista. Kun aloitat suunnittelemaan asioita hyvissä ajoin oikeassa järjestyksessä, voit olla varma, että onnistut asumisessasi.

Itse arvostan pankissa henkilökohtaista pankkineuvojaa, mutta millä perusteella sinä valitset pankkisi?

Kotoisin terveisin, Tupu