Kotoisa Blogi

Keittiö on keskeinen paikka

By 5.7.2018 joulukuu 17th, 2018 No Comments

Viimeksi kirjoittelin siitä, mihin kaikkeen kylpyhuoneessa, saunassa, wc:ssä ja kodinhoitohuoneessa kannattaa kiinnittää huomiota, nyt olisi keittiön vuoro. Keittiö ja pesutilat ovat aina ne katsotuimmat ja eniten kiinnostavat paikat, ihan missä tahansa asunnossa. Omakotitalon remontti suunnitelmissa näihin voi mennä paljon rahaa, joten senkin vuoksi kannattaa kiinnittää huomiota eri seikkoihin. Keittiö on todella keskeinen paikka olipa kyseessä vanha tai uusi talo.

Keittiö ja asbesti

Myyjä on kertonut kiinteistönvälittäjälle, milloin keittiö on viimeksi remontoitu, joten se kertoo jonkin verran siitä onko siellä asbestia vai ei. Tosin kannattaa kysellä myös, millaisia remontteja keittiössä on tehty, eli onko esim. vanhat välitilan kaakelit jätetty remontissa uusien alle. Onko lattian alla vanhoja muovimattoja, mutta nyrkkisääntö että 1994 jälkeen ei asbestia ole enää saanut olla rakennusmateriaaleissa. Kuluja tulee tutkimisesta, purkamisesta sekä asbestin hävittämisestä. Tosin omassa kotona jokainen saa itse purkaa keittiön ja kaiken muunkin kunhan hävittää kaiken niin kuin pitääkin. Kannattaa tietenkin myös suojata itsensä huolella.

Pistokkeen paikat ja kodinkoneet

Nykyisin ladattavia laitteita on huushollit pullollaan, niin kannattaa vilkaista missä ne sähköpistokkeet oikein ovat. Mitä vanhemmasta talosta on kysymys, niin sen vähemmän niitä yleensä on, ja joskus on uusia vuosien varrella lisätty aina johonkin sopivaan kohtaan. Sähkötyöt ovat luvanvaraisia töitä, joten ne pitää aina teettää ammatti ihmisellä. Talon kuntotarkastuksessa ei sen kummemmin sähköihin puututa, mutta kerrotaan kyllä, jos ne ovat uusimisen tarpeessa. Kodinkoneisiin ei sinällään kannata kiinnittää kovin suurta huomiota, sillä niiden hinnat ovat nykyisin jo todella halpoja. Eli jos ette voi sietää rosterisia kodinkoneita, niin ei ehkä kannata, muuten hyvää taloa jättää sen takia ostamatta. Itse en anna asiakkaiden kurkistaa toisten jää-tai pakastinkaappeihin, vaikka muuten kaikkiin kaappeihin kannattaakin kurkistella.

Moderni keittiö

Vaihtuuko ilma?

Keittiössä jos missä kannattaa kysellä tarkemmin ilmanvaihdosta ja poistoilmasta. Liesituulettimia on vaikka millaisia, osa menee suoraan ulos ja joissakin vaihdetaan hiilisuodattimia, mutta nämä asiat selviävät kysymällä. Jos talossa on koneellinen ilmanvaihto, niin kannattaa kysellä miten se toimii vai toimiiko se ollenkaan? Onko sitä käytetty ja onko sitä koskaan putsattu? Uusissa taloissahan nämä tehdään jo rakentamisvaiheessa ja siellä on kaikki lämmön talteenotto systeemitkin, mutta vanhemmissa taloissa näitä on saatettu tehdä myöhemmin.

Vesi ja viemäröinti

Käyttövesiputkien ikää kannattaa kysellä, ja kuntotarkastuksessa selvää niiden kunto, sekä niiden mahdollinen käyttöikä. Ihmisille on jäänyt sanasta putkiremontti joku kauhukuva, kun he kuulevat kerrostalo asuntojen putkiremontti hintoja. Omakotitalossa ei nämä remontit ole samaa luokkaa sillä remontit on aivan erilaisia muutenkin. Meille tehtiin kahden tason kasari taloon uudet käyttövesiputket, uusia vesipisteitä useisiin paikkoihin, uusi lämminvesivaraaja, hanat, suihkut yms. ja työt, niin hinta oli 5800 euroa. Samalla kun näitä uusitaan, niin kannattaa silloin uusia myös sähköjä.

Keittiöremontti

Jos olette suunnittelemassa keittiöremonttia, niin silloin ei oikeastaan vanhan talon keittiöllä ole niin väliä, jos pohja on teille toimiva. Jos vanhassa keittiössä on lattialla jotain ihmeellisiä kupruja, niin kannattaa tietenkin selvitellä niiden alkuperää, sillä keittiössä lotrataan paljon veden kanssa. Lattiat voi vaihtaa, mutta jos kosteutta on tullut, pitää tietää mistä se on aiheuttanut. Laattalattia on todella kylmä, jos sen alla ei ole lattialämmitystä. Kosteutta voi keittiössä olla myös tiskipöydän seinässä tai alakaapissa, jos silikonisaumat ovat päässeet huonoon kuntoon. Roskiskaappi kannattaa muutenkin vilkaista, sillä siellä menee yleensä erilaisia putkia ja astianpesukoneen alla pitäisi olla vuotoallas, useimmiten se kuitenkin puuttuu.

Vaaleita sävyjä keittiössä

 

Remontissa voi kaikkien paikkaa muuttaa, eli jos vesipiste on mielestäsi väärässä paikassa niin ei se haittaa. Lieden, uunit ja kylmälaitteet voi sijoitella juuri niin kuin itse haluaa. Voitte tehdä saarekkeen tai olla tekemättä, mutta ehdottomasti keittiön suunnittelussa kannattaa käyttää ammattilaisen apua, se maksaa taatusti itsensä takaisin. Ammattilainen voi nähdä sellaisia ratkaisuja, joita ei itse ole tullut ajatelleeksikaan. Niinpä minäkin pyysin lauantaiksi meille käymään Minnan jonka kanssa pallotellaan yhdessä ideoita ja ajatuksia, kun isosta keittiöstä tuleekin aika pelkistetty.

Oma unelma keittiösi

Mielestäni kaikkien pitää tehdä, just sellainen keittiö kun itse haluaa, eikä sellaista, jonka ajatellaan miellyttävän mahdollisesti monia muita ”jos me joskus myymme”- talon. Jos haluatte kirkkaan punaisien keittiön ja sopii teidän tyyliin ja olemukseen, niin antakaa palaa vain. Mikäli limen vihreä on se juttu, mutta ei ole muotia just nyt, niin mitä sitten. Minulle keittiön on rakkain ja tärkein kodin huone, rakastan ruuan laittoa ja omassa keittiössä otan tietenkin tämän huomioon. Joku ei laita koskaan itse ruokaa, niin hänen keittiö on toisenlainen. Lapsiperheessä keittiö on todella isossa roolissa ja siellä pitää tehdä vaikka mitä. Eli jokainen tyylillään. Älkää sortuko ensimmäisen keittiösuunnittelijan ehdotukseen, vaan kysykää tarjouksia useammasta paikasta, ja tuokaa rohkeasti esille mitä itse haluatte. Suomi on täynnä täysin valkoisia keittiötä, joissa on tumman harmaat kaakelit lattiassa ja välitilassa, jos se on teidän juttu, niin sitten se on. Jos haluatte vaihtelua kolmen vuoden välein, niin silloin ei laadulla ja ajattomuudella ole niin suurta väliä. Mikäli taas suunnittelette, että tällä mennään niin kauan kuin lapset on kotona, niin silloin täytyy miettiä toisenlaisia asioita. Keittiöllä on iso merkitys olipa talo vanha tai uusi, joten se vaikuttaa siihen että onnistutte asumisessa. Teidän unelma kodissa pitää olla teidän unelma keittiö. Nähdään näytöillä!

Kotoisin terveisin, Tupu