fbpx Skip to main content

Omakotitalo suosituin asumismuoto

Monilla on käsitys, että omakotitalojen kauppa käy vain keväällä ja kesällä, mutta vielä on todella hyvää aikaa etsiä sitä omaa unelmakotia. Meillä on neljä vuodenaikaa, joten ihmiset osaava kuvitella miltä kaunis piha näyttää kesällä. Pääasia on, että ympäristö on siisti.

Yli puolet suomalaisista asuu edelleen omakotitaloissa ja suurin osa haaveilee sellaisesta edelleenkin. Nykyisin harvat rakentavat talon itse, jolloin uudiskohteiden talopaketit ovat helppo vaihtoehto. On kuitenkin paljon niitä, jotka eivät halua tai joilla ei ole rahallisesti mahdollista ostaa uutta taloa, joten he etsivät vanhaa taloa. Usein ensimmäinen omakotitalo on vanhempi talo ja  myöhemmin tilan tai jonkun muun syyn takia vaihdetaan uudempaan.

Kolme hyvää syytä

Mikäli olette just nyt miettimässä ensimmäisen omakotitalon ostamista, niin ennen sitä kannattaa valmistautua muutamiin tärkeisiin asioihin. Yksi syy on ettei tulisi pettymystä, kun huomaatte että joku muu ostikin ensin just teidän talon. Toinen syy on, että osaatte katsoa oikean hintaisia taloja. Kolmas ja ehkä tärkein syy on, että osaisitte katsoa oikean kuntoista taloa. Nimenomaan oikean kuntoista taloa teille. Näin varmistutte, että onnistutte asumisessa ja olette tyytyväisiä myös kauppojen jälkeen.

Yleensä pankki myöntää ensimmäiseen unelmakotiin tarvitaan rahoituksen. Jos tarvitsette lisävakuuksia, niin jutelkaa myös niiden ihmisten kanssa, joilta olette ajatelleet niitä kysyä. Usein he ovat omat vanhemmat tai isovanhemmat. Eli varatkaa aika pankkiin.

Rahan merkitys kaikkeen

Seuraavaksi pohdinnan aiheeksi voitte ottaa asunnon sijainnin, missä haluaisitte asua tai missä ehdottomasti ette voisi asua. Joskus joutuu tekemään valintoja, voi olla että tahtoisitte talon kauniilta merenranta tontilta, mutta pankki ei ensimmäisen talolainan kohdalla katso sitä realistiseksi. Ehkä sen aika tulee sitten myöhemmin. Eli tähän vaikuttaa rahan määrä.

Rahalla on merkitystä myös seuraavassa asiassa eli millaisiin remontteihin kykenette. Jos teillä on osaamista, aikaa ja halua tehdä remonttia itse, voitte säästää paljon rahaa. Voi olla niinkin, että on haluja remontoida, mutta ei taitoja, silloin suosittelen jättämään remontit väliin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta huonosti tehdyt remontit vaikuttavat esim. jälleenmyyntihintaan, eikä siis ainakaan nosta arvoa.

Vanhoissa taloissa joutuu aina tekemään jotakin remontteja ja on hyvä kartoittaa lähipiirin sekä sukulaisten osaamista, mutta kannattaa kysellä ensin heidän halukkuuttaan remontteihin. Vieras ammattityö maksaa melko paljon, mutta jotkut töistä ovat sellaisia, että niihin vaaditaan ammattilainen tekemään. Sähkö- ja putkitöitä ei itse saa tehdä, jollei satu olemaan lupa oman ammatin puolesta.

Itse kuvittelin että maalaaminen tai tapetointi on helppoa ja kivaa, mutta karmea totuus paljastui, kun mieheni maalasi aina kaikki uudestaan, tapetoidessa sain levitellä vain liisteriä. Suurinta osaa työvälineistä en edes tunnista, puhumattakaan että voisin porata tai naulata jotain. Koska olen vähän suurpiirteinen, niin pilkunviilaaja kaverin kanssa mittaaminen ei oikein onnistu. Meillä on juuri keittiöremontti loppusuoralla ja entisestä remontista viisastuneena etsin vain paikkoja tavaroille.

Hyvät ja huonot puolet

Asutte ehkä tällä hetkellä kerros-tai rivitalossa, joten nyt voitte yhdessä miettiä tarkkaan kaikkien eri asumismuotojen hyviä ja huonoja puolia. Kirjoittakaa vaikka ylös omille papereille ja vertailkaa plussat ja miinukset keskenään. Saatte aika helposti selville, onko omakotitalo asuminen teidän juttu, sen nimittäin pitää olla molempien juttu.

Pohtikaa myös teidän perheen harrastuksia, työmatkoja, koulun ja päiväkodin sijaintia. Miettikää mitä palveluita ilman ette voi elää ja mitkä voivat olla kauempana. Entä ystävät ja lasten kaverit? Sukulaiset, mummit, kummit ja muut lastenhoitajat, joillakin ei arki suju ilman toimivaa verkostoa. Te tiedätte teidän perheen tarpeet ja niitä kannattaa sen tähden miettiä.

Pikkuhiljaa päästään asiaan, eli nyt voitte alkaa suunnittelemaan ja miettimään itse unelmakotianne. Millaisia kriteereitä asetatte asumiseen? Toisten mielestä kaksi kerrosta on hankalaa ja toisille taas mukavaa. Huonejärjestykset, neliöt, keittiön ja pesutilojen paikat ovat yleensä niitä, joita eniten mietitään. Jollekin iso kodinhoitohuone on hukkaneliöitä, toisille arjen suuri helpotus. Käytännöllisyys on yhdelle yhtä ja toiselle toista, eikä yhtä oikeaa vastausta ole. Teidän pitää itse miettiä mitkä ovat teidän perheessä tärkeimmät asiat unelmakodin kannalta.

Kalkulaattori käteen ja laskemaan

Koska kaikki liittyy kaikkeen, niin unelmakodissakin aika moni asia liittyy rahaan, joten lämmitysjärjestelmääkin pitää vähän miettiä. Muistakaa, että asioita voi aina muuttaa, toki sekin maksaa, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä heti. On hyvä tietää etukäteen että omakotitalon lämmityskustannukset ovat vuodessa iso menoerä, muuten voi talvella tulla yllätyksenä 500 euron sähkölasku ja saman suuruinen siirtolasku perään.

Ainakin vielä talvi tulee joka vuosi, joten ilman lämmitystä ei kukaan pärjää. Netistä saa paljon tietoa eri lämmitysjärjestelmistä ja hinnoista. Näihin vaikuttaa tietenkin teidän perheen koko ja erilaiset tottumukset, mutta näihin kuluihin voitte itse vaikuttaa.

Toinen teistä haluaa ison pihan ja toinen helpon kivan tontin, johon mahtuu vain auto, joten miettikää etukäteen vähän tätäkin asiaa. Minulle olisi käynyt pieni kivetetty tontti, mutta miehelleni ei, ostimme talon 2000 neliön tontilla, hän tekee aina pihahommat. Tontissa on muutakin mietittävää, jotkut eivät halua vuokratonttia vaan tontin pitää ehdottomasti olla oma, tosin tontin voi yleensä aina lunastaa. Onko tarvetta lisärakentamiselle?

Nyt sitten vain kalkulaattori käteen, ja laskette kaikki kulut mitä vuodessa omakotitalo asuminen teille maksaisi. Jos olette ensiasunnon ostajia, niin säästätte heti kättelyssä 4% varainsiirtoveron, mutta jos ette se on syytä huomioida. Se menee vain kerran, mutta on summalta iso. Huomioikaa myös lainhuuto, pankin kaikki kulut kaupanteossa ja lainanhoitokulut myöhemmin. Vakuutukset, jätehuolet, vesi ja netti. Työmatkat ja auton kulut on myös järkevää laskea yhteen.

Eli kun nämä kaikki asiat on mietitty valmiiksi, niin sen jälkeen kannattaa vasta lähteä kiertelemään niitä teidän unelmakoteja. Näin varmistutte, että onnistutte asumisessanne, sillä sitä minäkin aina toivon. Parasta mitä työssäni näen, on ne ilmeet. Yhtään sanaa ei tarvita, kun ihmiset katsovat toisiaan ja he molemmat tietävät, että tässä se on, oma unelmakoti. On se vaan niin söpöä ja kotoisaa, nähdään näytöillä!

 

Kotoisin terveisin, Tupu