fbpx Skip to main content

Nyt on paluu arkeen alkanut, ja aivan ihanan upean kesän jälkeen, koitan päivitellä blogia 1-2 kertaa viikossa. Eli jos haluat lukea omakotitalon ostamiseen ja omakotitalossa asumiseen liittyviä asioita, niin tule mukaan.

Meillä on kotona juuri menossa keittiöremontti, ja innolla odotan sen valmistumista. Onneksi minun ei tarvitse olla siinä apuna, sillä minusta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Eihän kaikkien tarvitse osata kaikkea.

Kuntotarkastus on tärkeä

Nyt olette asuntoesittelyssä kierrelleet talon sisältä ja ulkoa, ja olette esittäneet kysymyksiä joko välittäjälle, tai itse taloaan myyvälle omistajalle. Jos tämä on se teidän unelmakoti, niin jotta onnistutte asumisessa, on yksi tärkeä vaihe vielä edessä, se on kuntotarkastus.

Usein kuulen ihmisiltä, ettei siitä olisi hyötyä, tai ettei siitä kukaan vastaa kuitenkaan ja kalliinakin sitä pidetään. Aika monen ostajan pankki kuitenkin vaatii kuntotarkastuksen lainan myöntämisen ehdoksi. Koska se on yleensä pakko tehdä, niin onhan se järkevää teettää alan ammattilaisilla.

Kuntotarkastuksen hinta ja unelmakodin hinta

Unelmakotinne hinta on usein 150 000 – 300 000 euron luokkaa, eli kyse on merkittävän isosta summasta. Tässä vaiheessa kannattaa suhteuttaa se kuntotarkastuksen hintaan, joka vaihtelee paikkakunnasta riippuen 1000-3000 euron välillä.

Ehkä tässä kohtaa ei kannata miettiä säästääkö 200 – 500 euroa rahaa, sillä olen nähnyt myös käytetyn wc-paperin arvoisia kuntotarkastusraportteja. Ne ovat olleet halpoja kuntotarkastuksia, mutta hyödyttömiä. Käykää tutustumassa netissä, millaisia yrityksiä alalla on ja jutelkaa kiinteistönvälittäjän kanssa asiasta. Yleensä kuntotarkastus maksetaan puoliksi.

 Kiinteistönvälittäjä mukana kuntotarkastuksessa

Koska te vaaditte kuntotarkastuksen, niin teidän pitää olla myös paikalla itse kun se tehdään. Koska myyjä taas omistaa talon, hänen täytyy olla paikalla senkin tähden. Suurin osa vastuullisista kiinteistönvälittäjistä on aina itse paikalla, koska siellä voi saada tietoja, jotka pitää huomioida kauppakirjan teossa.

Tarkastuksen aikana saa ja pitääkin esittää kysymyksiä, jos jotain ei ymmärrä. Kun raportti on tullut, tutustukaa siihen huolella, ja jos vielä on epäselviä asioita, ne pitää selvittää ja kysyä tässä vaiheessa. Jokaisesta talosta löytyy aina jotain pientä ja joskus suurempaakin, pääasia että ne ovat tiedossa ennen kuin kaupat tehdään.

Kuntotarkastuksissa löytyy vikoja

Teidän pitää olla myös realistisia, eli jos unelmakotinne on rakennettu 90-luvulla, sitä ei ole voitu rakentaa 2018 rakennusmääräysten mukaan. Mikäli teidän unelmakotinne on vanha talo, asia on huomioitu aina myös hinnassa, ainakin jos mukana on kiinteistönvälittäjä.

Eli kuntotarkastuksessa ilmenneet viat eivät automaattisesti ole hinnanalennusperuste. Jos ysäritalossa on alkuperäiset kaakelit, on se ollut tiedossa jo alusta asti.

Vaikka vikoja löytyykin, yleensä ne ovat korjattavissa olevia normaaleja omakotitalon huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä asioita. Pääasia on, että tiedätte viat ja korjausehdotukset, ennen kuin muutatte teidän unelmakotiinne.

Tieto on myös myyjälle tärkeä, sillä viiden vuoden vastuu on oikeastaan kohtuuton, mutta laki on sellainen. Asiat ovat tärkeitä myös kiinteistönvälittäjälle, silloin hän on hoitanut työnsä hyvin, ja ostaja on saanut kaiken saatavissa olevan tiedon uudesta kodistaan. Eli kuntotarkastuksen teettäminen on lopulta kaikkien etu.

Seuraava askel kohti unelmakotia

Olen käynyt blogeissa läpi asioita, joita pitää tehdä ennen kun käy katsomassa yhtäkään taloa. Olen myös kirjoittanut vinkkejä siihen, mitä taloja katsellessa pitäisi ja kannattaisi kysellä ja mihin kiinnittää huomiota.

Seuraavat blogit kirjoitan ostotarjouksesta, eli mitä ne kaikki asiat siinä tarjouslomakkeessa tarkoittavat. Näin varmistut että onnistut asumisessasi.

Kotoisin terveisin, Tupu