Skip to main content

Kuntotarkastus on tärkeä

Kun olette asunto esittelyssä kiertäneet talon sisältä ja ulkoa ja olette esittäneet kysymyksiä kiinteistönvälittäjälle. Olette ehkä päättäneet, että juuri se on teidän kotinne. Yksi tärkeä vaihe on kuitenkin vielä edessä ja se on kuntotarkastus.

Joskus kuulee, ettei siitä olisi hyötyä tai ettei siitä kukaan vastaa kuitenkaan ja sitä pidetään liian kalliinakin. Pankit vaativat kuntotarkastuksen lainan myöntämisen ehdoksi enkä ainakaan itse myöskään halua myydä ainakaan vanhaa taloa ilman kuntotarkastusta

Kuntotarkastuksen hinta ja unelmakodin hinta

Talon hinta on usein 150 000 – 300 000 euron luokkaa, eli kyse on merkittävän isosta summasta. Tässä vaiheessa kannattaa suhteuttaa se kuntotarkastuksen hintaan, joka vaihtelee paikkakunnasta riippuen 1000-3000 euron välillä.

Ehkä tässä kohtaa ei kannata miettiä säästääkö 200 – 500 euroa rahaa, sillä olen nähnyt myös käytetyn wc-paperin arvoisia kuntotarkastusraportteja. Ne ovat olleet halpoja kuntotarkastuksia, mutta hyödyttömiä. Käykää tutustumassa netissä, millaisia yrityksiä alalla on ja jutelkaa kiinteistönvälittäjän kanssa asiasta. Yleensä kuntotarkastus maksetaan puoliksi.

 Kiinteistönvälittäjä mukana kuntotarkastuksessa

Kun ostaja vaatii kuntotarkastuksen tekemisen, niin kannattaa ehdottomasti olla myös paikalla itse kun se tehdään. Koska myyjä taas omistaa talon on hän paikalla senkin tähden. Kiinteistönvälittäjänä olen aina myös itse paikalla, koska siellä voi saada tietoja, jotka pitää huomioida myös kauppakirjan teossa.

Tarkastuksen aikana saa ja pitääkin esittää kysymyksiä, jos ei ymmärrä kaikkea. Kun raportti on tullut, tutustukaa siihen huolella, ja jos vielä on epäselviä asioita, ne pitää selvittää ja kysyä tässä vaiheessa. Jokaisesta talosta löytyy aina jotain pientä ja joskus suurempaakin, pääasia että ne ovat tiedossa ennen kuin kaupat tehdään.

Kuntotarkastuksissa löytyy vikoja

Ostajana on syytä olla realistinen, sillä jos talo on rakennettu 90-luvulla, sitä ei ole voitu rakentaa tämän päivän rakennusmääräysten mukaan. Mikäli teidän unelmakotinne on vanha talo, asia on huomioitu aina myös hinnassa, ainakin jos mukana on kiinteistönvälittäjä.

Eli kuntotarkastuksessa ilmenneet viat eivät automaattisesti ole hinnanalennusperuste. Jos ysäritalossa on alkuperäiset kaakelit, on se ollut tiedossa jo alusta asti, eli lukee jo esitteessä.

Vaikka vikoja löytyykin, yleensä ne ovat korjattavissa olevia normaaleja omakotitalon huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä asioita. Pääasia on, että tiedätte viat ja korjausehdotukset, ennen kuin kaupat on tehty.

Tieto on myös myyjälle tärkeä, sillä viiden vuoden vastuu on oikeastaan kohtuuton, mutta laki on sellainen. Asiat ovat tärkeitä myös kiinteistönvälittäjälle, hän on hoitanut työnsä hyvin, kun ostaja on saanut kaiken saatavissa olevan tiedon uudesta kodistaan. Eli kuntotarkastuksen teettäminen on lopulta kaikkien etu.