Skip to main content

Jos olette ostamassa omakotitaloa yhdessä, se pitää olla molempien päätös. Muuten siitä voi seurata parisuhdeongelmia ja ylimääräistä stressiä matkan varrella.

Haaveilkaa isosti

Heti kun olette päässeet yhteisymmärrykseen asiasta, ei muuta kuin taloja katselemaan. Katselkaa ensin, vaikka ilman mitään rajoja, ettekä mieti vielä, sitä pankin lainalupausta. Näin te näette monenlaisia ratkaisuja mitä on voitu tehdä myös vanhempiin taloihin. Samalla voitte miettiä, millaiset ratkaisut ovat teille sopivia ja mitkä eivät missään tapauksessa taas ole teidän juttuja. Voitte katsella eri tyylisiä taloja ja näin teille muodostuu käsitys siitä, mitä haluatte talolta ja tontilta, sillä ne ovat tärkeitä asioita ja vaikuttavat asumisviihtyvyyteen.

Tonttikin on tärkeä

Minulla ei olisi ollut niin väliä millainen tontin pitää olla, mutta miehelleni tontilla oli ehkä taloakin suurempi merkitys ja moni kiva talo jäi ostamatta sen takia. Naapureiden pitää olla riittävän kaukana. Metsän vierestä sitten löytyi talo, joka sijaitsee rauhallisella päätytontilla.

Tein selväksi, että minun sisälläni ei asu pientä puutarhuria, sillä piha oli kaikin tavoin haasteellinen minun olemattomille puutarhurin kyvyilleni, sillä niitä ei ole. Minun ei tarvitse meillä pihahommia tehdä ja kukkapenkkejä ei enää ole, joten olemme molemmat tyytyväisiä.

Realiteetit kehiin

Siinä vaiheessa, kun jo vähän olette hahmotelleet millainen se teidän unelmakotinne voisi olla, kannattaa ottaa realiteetit huomioon. Eli voitte alkaa etsimään niitä taloja, jotka sopivat omaan lainabudjettiin, joten se voi olla uusi tai vanha.

Jos kyseessä on vanha talo, mietitte samalla myös niitä mahdollisia tulevia remontteja ja niihin tarvittavaa rahamäärää, mutta myös niitä taitoja. Omassa talossa kun ei kannata alkaa opettelemaan remontin tekemistä, sillä siinä voi kertaheitolla laskea talon arvoa paljonkin.

Sijainti on tärkein kriteeri

Samalla pohditte missä teidän unelmakotinne voisi sijaita. Usein työpaikat ja lasten koulut määrittelevät sen ja alue voi olla hyvinkin suppea. Silloin kun lapset eivät vielä ole koulussa tai ovat jo muuttaneet pois, aluetta on helpompi laajentaa.

Etuoven tutkimuksen mukaan 59 % pistää painoa asunnolle, mutta viidesosalle pihalla on myös suuri merkitys. Suomalaiset haluavat edelleen oman talon, sillä 40 % asunnon etsijöistä haluaa omakotitalon. Kolmannes etsii kodin vain viiden kilometrin päässä vanhasta ja viidesosa etsii kotia 25-50 km päästä. Hintakin on halvempi mitä kauemmas muuttaa, mutta toki kahden auton pitäminenkin maksaa.

Tässä vaiheessa olette jo paljon lähempänä unelmaanne. Mielestäni tässäkin asiassa vanha sananlasku pitää paikkansa: ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.”

Tietenkin kodin ostossa on paljon fiilistä mukana, mutta kannattaa pitää samassa suhteessa myös se järkipuoli kunnossa, eli kodin löytämiseen kannattaa nähdä vähän vaivaa.