Kotoisa Blogi

Pesutilat, sauna ja kodinhoitohuone

By 20.6.2018 joulukuu 17th, 2018 No Comments

Viimeksi tutkittiin papereita mitä asuntoesittelyissä yleensä ainakin kiinteistönvälittäjällä on, tai pitäisi olla. Toki myöskin itse taloaan myyvällä yksityishenkilöllä pitäisi olla kaikki tarvittavat paperit talon ostajalle. No nyt astutaan taloon sisälle ja katsotaan sauna, pesutilat ja kodinhoitohuone ensin. Talohan on tutkittu ulkoa ja paperitkin on saatu niin kannattaa suunnata askeleet.

 

Pesutilat ja asbesti

Annan teille muutaman vinkin mihin siellä kannattaa kiinnittää huomiota, mutta ensin ehkä on syytä selvittää miltä vuodelta tilat ovat. Varsinkin vanhemmissa taloissa on remontteja voitu tehdä eri aikoina, niin tämä kannattaa selvittää, kaakeleistakin voi aina jotain päätellä. Mikäli pesutilat ja kodinhoitohuone on remontoitu ennen vuotta -94, niin silloin jostain saumausaineista tms. voi olla asbestia eikä vesieristeet ole tämän päivän mukaisia. Jos teette remontin omin voimin, niin kukaan ei estä purkamasta tiloja itse, kunhan muistatte suojata itsenne hyvin ja hävittää asbestijätteen oikein. Mikäli päätätte käyttää apuna ammattilaisia, niin asbestipurku ja sen tutkiminen kannattaa huomioida remonttibudjetissa jo etukäteen.

Pesutilat, wc ja kodinhoitohuone ovat niitä tiloja, joissa yleisemmin on lattialämmitys, joten varmistakaa että ne ovat kunnossa. Joskus on säästetty ihan väärässä paikassa ja pesutilat on pidetty kylmillään ja siitä on voinut aiheutua ongelmia. Sähkölaskussa huomaatte toimiiko lattialämmitykset sähköllä, joten sekin on hyvä tietää etukäteen.  Jos ne eivät ole kunnossa niin sekin toki näkyy sähkölaskussa, mutta se säästö ei ole järkevä. Jos talossa on öljylämmitys, niin usein lattialämmityskin on vesikiertoinen, jolloin on hyvä tietää, millaisia putkia siellä laattojen alla on. Uusissa taloissa pesutilat ja  kodinhoito huoneen lattialämmitys säädetään yleensä molemmissa erikseen, mutta vanhemmissa taloissa voi olla useampi tila kytketty yhteen. Jos kaikki toimii hyvin niin ei hätää, mutta kysellä kannattaa. Saunan ja pesutilojen remontointi omakotitalossa on kuitenkin iso ja kallis asia, niin sitä kannattaa miettiä monelta kantilta.

Hyvät oli löylyt!

Saunassa on ollut hyvät löylyt!

 

Luvanvaraiset työt 

Mikäli pesutilojen ja kodinhoito huoneen käyttövesiputkia on uusittu, niin on hyvä selvittää mikä vuosi on ollut kyseessä ja mitä kaikkea silloin on tehty. Kannattaa myös varmistaa, että tekijä on ollut oikea ammattimies, sillä vakuutusten kanssa voi tulla ongelmia, jos tee-se-itse-mies on tehnyt luvanvaraisia töitä. Laatat voi pesutiloihin asentaa kuka vain jos osaa, mutta LVI-työt kannattaa jättää niille joilla homma on hallussa. Useimmiten näiden remonttien yhteydessä on uusittu myös kodinhoitohuoneen kalusteet ja kaikki muutkin. Ohi mennessä kannattaa wc- pönttö vetää ja laskea vettä hanasta, niin huomaatte heti, kuuluuko jotain ylimääräisiä lorinoita, pöntön olisi hyvä olla myös paikallaan eikä heilua.

Nyt kannattaa kysellä kiinteistönvälittäjältä tai myyjältä tulo- ja poistoilmaan liittyviä asioita, se kun on helpompaa miettiä niitä paikan päällä, kuin kotona olohuoneen sohvalla. Kotona muistatte vain laattojen ja kaakeleiden värit sekä kalusteet, mutta ette välttämättä huomaamattomia asioita saunan katossa tai lattiassa. Ilmanvaihto on tärkeä seikka saunassa ja pesutiloissa, ja siitä voi aiheutua isoja ongelmia, mutta jos ongelmat tiedetään etukäteen, voidaan niiden korjaamistakin miettiä heti. Onko teille väliä, lämpiääkö sauna sähköllä vai puilla? Se on ehkä enemmän makuasia, mutta sen olen kotona oppinut saunahullulta mieheltäni, että saunaan voi saada myös pehmeät löylyt sähkökiukaan kanssa, kun satsaa kiukaaseen ja siihen saunan ilmanvaihtoon.

Ei remontti huolia!

Remontoidut pesutilat omakotitalossa!

Mikäli etsitte uudehkoja taloja, niin niissä pesutilojen laatat ja kodinhoitohuoneen kalusteet ovat todennäköisesti ihan hyvässä kunnossa, ja kyse on sitten enemmänkin makuasioista. Sen verran kannattaa kuitenkin uusissakin taloissa katsoa, että laatat ovat ehjiä, ne ovat kiinni kunnolla ja kaadot ovat oikein. Mikäli haaveilette vanhemmasta talosta ja teillä on tarkoitus remontoida kaikki uusiksi, niin silloin ei kannata antaa hirveästi painoarvoa laatoille ja vanhan kodinhoitohuoneen ja wc:n kalusteet voi aina uusia. Jos olette purkamassa kaiken pois, niin silloin on helppo suunnitella samalla LVI-työt sekä sähkötyöt. Sähkötyöt ovat luvanvaraisia, joten niiden tekijää kannattaa kysellä, jos niitä on jälkeenpäin taloon tehty.

Joskus vanhoissa taloissa on saatettu pesutilojen paikkoja muutella oleellisestikin, tai sisällä ei ole ennen sellaisia ollutkaan, tällöin on syytä tarkistaa, että ne asiat, joihin on tarvittu lupia tai käyttötarkoituksen muutoksia, on hoidettu kuntoon. Voi toki olla, ettei niitä ole 60-luvulla tehty tai haettu, mutta jos te remontoitte, niin teidän täytyy piirustukset piirrättää ja luvat hankkia. Niistä selviää rahalla, mutta se on hyvä etukäteen tietää. Kodinhoitohuone 70-luvulla on ollut todella harvinainen ylellisyys eikä vielä kaikissa 80-luvun taloissakaan sellaista ole ollut. Joissain 60-luvun taloissa voi olla todella isot saunat ja pesutilat, mutta ei kodinhoitohuonetta, mankeli on voinut olla keittiössä. Nykyisin mankelia ei taida kukaan osata edes käyttää.

Uima-allas vai ei 

Mikäli katselette 60-70 luvun taloja, joihin on rakennettu isoja uima-altaita, niin silloin kannattaa olla tarkkana. Milloin allasta on käytetty viimeksi ja jos se on käytössä vielä niin millä vesi lämmitetään? Jos se on otettu käytöstä pois, niin miten se on peitetty? Suosittelen aina tekemään kuntotarkastuksen kaikkiin taloihin, mutta jos talossa on tai on ollut uima-allas, niin suosittelen sitä entistäkin enemmän. Samoin suosittelen tekemään kaikkiin 50-luvun rintamamiestaloihin, joissa on kellarissa tai missä tahansa jälkeenpäin tehdyt pesutilat. Eli ostatte minkä tahansa talon niin teettäkää se, palaan kuntotarkastukseen myöhemmin ihan omana blogina, sillä se on todella tärkeä asia.

Laattoja ja kaakeleita

 

Laattoja ja kaakeleita!

Erilaiset laatat kodinhoito huoneessa.

Nyt voitte suunnitella ja miettiä mitä kaikkea niiden pesutilojen remontoiminen tarkoittaa. Vanhemmissa taloissa ei ole välttämättä kodinhoitohuonetta, joten kuinka tärkeä se on teille, eli kannattaako neliöitä laittaa siihen vai asumiseen? Materiaaleja ja kalusteita on nykyisin vaikka millaisia ja vain taivas on rajana. Jokainen päättää itse haluaako maksaa wc:n peilistä yli 1000 euroa koska se on tietyn merkkinen, vai ostaako samanlaisen 30 eurolla, molemmat kun ajaa saman asian ja kestävät yhtä kauan. Miettikää että remontoitte kodin teille ettekä myyntiä varten, sillä kaakeleita ja laattoja on muitakin, kun valkoinen, ruskea, harmaa ja musta tai sitten nämä vain on meidän sumalaisten lempivärejä.

Seuraavassa blogissani käsittelen mitä kaikkea kivaa siellä keittiössä kannattaa asuntoesittelyssä katsella, ja ne eivät ole kaapin ovet. Muutaman päivän päästä on taas yötön yö ja juhannus. Toivottelen kaikille mukavaa ja rauhallista juhannusta ja muistakaa saunoa ja syödä hyvin.

 

Kotoisin terveisin, Tupu