Pesutilat ja asbesti
Annan teille muutaman vinkin mihin pesutiloissa kannattaa kiinnittää huomiota, mutta ensin voi olla syytä selvittää, miltä vuodelta tilat ovat? Varsinkin vanhemmissa taloissa on remontteja voitu tehdä eri aikoina, joten tämä kannattaa selvittää, kaakeleistakin voi aina jotain päätellä.
Mikäli pesutilat ja kodinhoitohuone on remontoitu ennen vuotta -94, silloin jostain saumausaineista tms. voi olla asbestia eivätkä vesieristeet ole tämän päivän mukaisia. Jos teette remontin omin voimin, kukaan ei estä purkamasta tiloja itse, kunhan muistatte suojata itsenne hyvin ja hävittää asbestijätteen oikein. Mikäli päätätte käyttää apuna ammattilaisia, asbestipurku ja sen tutkiminen kannattaa huomioida remonttibudjetissa jo etukäteen.
Pesutilat, wc ja kodinhoitohuone ovat niitä tiloja, joissa yleisimmin on lattialämmitys, joten varmistakaa, että ne ovat kunnossa. Joskus on säästetty ihan väärässä paikassa ja lattilämmitykset on pidetty pois päältä, joten siitä on voinut aiheutua ongelmia.
Jos talossa on öljylämmitys, usein lattialämmityskin on vesikiertoinen, jolloin on hyvä tietää, millaisia putkia laattojen alla on. Uusissa taloissa pesutilat ja kodinhoitohuoneen lattialämmitys säädetään yleensä molemmissa erikseen, mutta vanhemmissa taloissa voi olla useampi tila kytketty yhteen. Jos kaikki toimii hyvin niin ei hätää, mutta kysellä kannattaa. Saunan ja pesutilojen remontointi omakotitalossa on kuitenkin iso ja kallis asia, joten sitä kannattaa miettiä monelta kantilta.
Luvanvaraiset työt
Mikäli pesutilojen ja kodinhoitohuoneen käyttövesiputkia on uusittu, on hyvä selvittää mikä vuosi on ollut kyseessä ja mitä kaikkea silloin on tehty? Kannattaa myös varmistaa, että tekijä on ollut oikea ammattimies, sillä vakuutusten kanssa voi tulla ongelmia, jos tee-se-itse-mies on tehnyt luvanvaraisia töitä.
Laatat voi pesutiloihin asentaa kuka vain, jos osaa, mutta LVI-työt kannattaa jättää niille, joilla homma on hallussa. Useimmiten näiden remonttien yhteydessä on uusittu myös kodinhoitohuoneen kalusteet ja kaikki muutkin. Ohi mennessä kannattaa wc-pönttö vetää ja laskea vettä hanasta, niin huomaatte heti, kuuluuko jotain ylimääräisiä lorinoita. Pöntön pitäisi olla paikallaan eikä heilua.
Kannattaa kysellä kiinteistönvälittäjältä tai myyjältä tulo- ja poistoilmaan liittyviä asioita, niitä kun on helpompi miettiä paikan päällä kuin kotona olohuoneen sohvalla. Kotona muistatte vain laattojen ja kaakeleiden värit sekä kalusteet, mutta ette välttämättä huomaamattomia asioita saunan katossa tai lattiassa.
Ilmanvaihto on tärkeä seikka saunassa ja pesutiloissa, ja siitä voi aiheutua isoja ongelmia, mutta jos ongelmat tiedetään etukäteen, voidaan niiden korjaamistakin miettiä heti. Onko teille väliä, lämpiääkö sauna sähköllä vai puilla? Se on ehkä enemmän makuasia, mutta sen olen kotona oppinut saunahullulta mieheltäni, että saunaan voi saada myös pehmeät löylyt sähkökiukaan kanssa, kun satsaa kiukaaseen ja saunan ilmanvaihtoon.
Mikäli etsitte uudehkoja taloja, niissä pesutilojen laatat ja kodinhoitohuoneen kalusteet ovat todennäköisesti ihan hyvässä kunnossa, ja kyse on sitten enemmänkin makuasioista. Sen verran kannattaa kuitenkin uusissakin taloissa katsoa, että laatat ovat ehjiä, ne ovat kiinni kunnolla ja kaadot ovat oikein.
Mikäli haaveilette vanhemmasta talosta ja teillä on tarkoitus remontoida kaikki uusiksi, ei kannata antaa hirveästi painoarvoa laatoille ja vanhan kodinhoitohuoneen sekä wc:n kalusteetkin voi aina uusia. Jos olette purkamassa kaiken pois, on silloin helppo suunnitella samalla LVI- sekä sähkötyöt. Sähkötyöt ovat luvanvaraisia, joten niiden tekijää kannattaa kysellä, jos niitä on jälkeenpäin taloon tehty.
Joskus vanhoissa taloissa on saatettu pesutilojen paikkoja muutella oleellisestikin tai sisällä ei ole ennen sellaisia ollutkaan. Tällöin on syytä tarkistaa, että ne asiat, joihin on tarvittu lupia tai käyttötarkoituksen muutoksia, on hoidettu kuntoon. Voi toki olla, ettei niitä ole 60-luvulla tehty tai haettu, mutta jos te remontoitte, niin teidän täytyy piirrättää piirustukset ja hankkia luvat. Niistä selviää rahalla, mutta se on hyvä tietää etukäteen.
Kodinhoitohuone 70-luvulla on ollut todella harvinainen ylellisyys eikä vielä kaikissa 80-luvun taloissakaan sellaista ole ollut. Joissain 60-luvun taloissa voi olla todella isot saunat ja pesutilat, mutta ei kodinhoitohuonetta, mankeli on voinut olla keittiössä. Nykyisin mankelia ei taida kukaan osata edes käyttää.
Uima-allas vai ei
Mikäli katselette 60-70 luvun taloja, joihin on rakennettu isoja uima-altaita, kannattaa olla tarkkana. Milloin allasta on käytetty viimeksi ja jos se on käytössä vielä, millä vesi lämmitetään? Jos allas on otettu käytöstä pois, miten se on peitetty?
Suosittelen aina tekemään kuntotarkastuksen kaikkiin taloihin, mutta jos talossa on tai on ollut uima-allas, niin suosittelen sitä entistäkin enemmän. Samoin suosittelen tekemään tarkastuksen kaikkiin 50-luvun rintamamiestaloihin, joissa on kellarissa tai missä tahansa jälkeenpäin tehdyt pesutilat. Eli ostatte minkä tahansa talo, teettäkää tarkastus. Palaan kuntotarkastukseen myöhemmin ihan omana blogina, sillä se on todella tärkeä asia.
Laattoja ja kaakeleita
Nyt voitte suunnitella ja miettiä, mitä kaikkea pesutilojen remontoiminen tarkoittaa. Vanhemmissa taloissa ei ole välttämättä kodinhoitohuonetta, joten kannattaa miettiä kuinka tärkeä se on teille, kannattaako neliöitä laittaa siihen vai asumiseen?
Materiaaleja ja kalusteita on nykyisin vaikka millaisia ja vain taivas on rajana. Jokainen päättää itse haluaako maksaa wc:n peilistä yli 1000 euroa, koska se on tietyn merkkinen vai ostaako samanlaisen 30 eurolla, molemmat kun ajavat saman asian ja kestävät yhtä kauan. Miettikää, että remontoitte kodin teille ettekä myyntiä varten, sillä kaakeleita ja laattoja on muitakin, kuin valkoinen, ruskea, harmaa ja musta. Toki nämä voivat olla meidän suomalaisten lempivärejä.