fbpx Skip to main content

Ennen oman kodin myymistä on monia asioita joita pitää miettiä ja ensin varmaan käsittelet tunteisiin liittyvät asiat. Ja kun niistä on päästy, niin seuraava vaihe on että, millaisia kunnostuksia koti myyntiä varten vaatii. Yleensä mietitään aivan liian isoja ja kalliita ratkaisuja. Olen koonnut sinulle pienen muistilistan, josta voi olla hyötyä, tosin ei näihin yhtä ainoaa oikeaa tapaa ole olemassa.

Pienet mutta tärkeät asiat
Jokaisessa kodissa on jotain asumisen jälkiä, ne ovat usein aika pieniä ja monesti huomaamattomia, mutta juuri niitä mitkä kannattaa fiksata kuntoon ennen myyntiä. Jos kotonasi on paljon hyllyjä tai tauluja, niin seinät kannattaa tarkistaa ja siistiä reiät.

Repsottavat listat katossa tai lattiassa ei näytä hyvältä, joten nämäkin on syytä siistiä ja korjata. Jos ikkunoiden karmit kaipaa kokonaan kunnostusta tai uusimista, niin silloin homma kannattaa jättää ostajalle, mutta kaikki rikkinäiset ikkunat kannattaa vaihtaa, sillä ne antavat ehkä vähän huolimattoman kuvan asukkaista. Oven pielet voi maalata jos ne on muuten ihan siistit.

Maalaaminen vaatii osaamista
Rappusten kaiteet kannattaa siistiä ja rikkoutuneet lasikaiteet on syytä vaihtaa heti uusiin. Maalaaminen on suhteellisen helppo ja edullinen konsti siistiä paikkoja, mutta kyllä siinäkin pitää tietää mitä tekee. Jos ei osaa niin siitä voi tulla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Uudet vai vanhat kodinkoneet?
Joskus kodinkoneiden päivitys auttaa antamaan keittiöön uuden ilmeen, tämän satsauksen saa kyllä hinnassa pois. Vaihto kannattaa, jos liesi on vanha ja likainen, samoin uuni, tai jos kaikki kodinkoneet ovat täysin erilaisia ja eri aikakaudelta. Vaikka itse pitäisitkin rosterisisita, mieti sopiiko ne just nyt siihen keittiöön, vai onko valkoinen ihan ok.

Kaapistot on keittiön näkyvin osa
Jos tasot on kuluneet ja rikki jostain, niin raikkaan ilmeen saat jos vaihdat tason uuteen. Toki sinun kannattaa miettiä mitä tasoon on upotettu, aina se ei välttämättä onnistu helposti. Kuluneen puutason voit ehkä hioa ja öljytä ja kivitasoa ei kannata koskaan vaihtaa, sillä ne ei yleensä pääse kulumaan.

Kustannustehokkain tapa muuttaa ilmettä, on uusien vetimien vaihto keittiön kaappeihin ja laatikkoihin. Jos rungot ovat hyvässä kunnossa ja ovet pääosin siistit, mutta ne ovat puiset, kirsikan väriset tai vihreät, niin  silloin voit miettiä ovien maalaamista.

Nämä usein unohtuu
Kuivauskaapin sisältä kannattaa aina vaihtaa vanhat kuluneet kuivaustelineet uusiin. Huonon hanan vaihtaminen uuteen on ihan järkevää. Silikonisaumat pitää aina vaihtaa jos ne ovat huonossa kunnossa. Laatat ja altaan saa paremmalla puhdistamisella hyvän näköiseksi.

Pesutilat voivat ratkaista kaupan
Pesutilaan ja sellaisiin tiloihin joissa on kaakeleita, niin kannattaa kiinnittää huomio pelkkiin kalusteisiin. Pienen vessan tai kylpyhuoneen kalusteet ovat edullisin tapa fiksata näitä tiloja. Hyllyillä, uudella peilillä, allaskaapilla tai lavuaarin vaihdolla saat tilan näyttämään siistiltä.

Vanhan wc-istuimen uusiminen voi olla joskus järkevää. Saunaan kannattaa vaihtaa lasiovi, sillä saa koko tilan ilmeen muuttumaan valoisammaksi ja tämän saat varmasti hinnassa pois. Muista kuitenkin jos asut kerros- tai rivitalossa niin taloyhtiössä voi olla omia määräyksiä joita tulee noudattaa.

Kaakeleiden maalaus
Jos hanat ja suihkut ovat 70-80 luvulta ja asut omakotitalossa niin suosittelen näiden uusimista. Osakehuoneistoissa nämä vaatii taloyhtiön luvan. Tänä päivänä boordit eivät ole kovin in, joten joskus kaakeleiden maalaaminen kylpyhuoneessa tai wc:ssä voi olla hyvä asia. Väri kannattaa olla neutraali ja ns. varma valinta. Teetkö itse vai annatko ammattilaiselle tehtäväksi, maalit eivät maksa paljon, mutta työn teettäminen voi olla vaivan väärtti.

Kannattaako kaikkiin huoneisiin hankkia liukuovikaapistot?
Mielestäni se on aika kallista, lisäksi niitä löytyy vaikka minkä väristä, kiiltävää, mattaa ja peilillä tai ilman. Kaappien sisäosia on vaikka minkä kokoista ja jokaisella on erilaiset tarpeet näidenkin suhteen.  Vetimien vaihto ja ovien maalaus voi olla järkevämpää ja tulee paljon edullisemmaksi.

Vaihdatko lattiat kokonaan
Seinien ja lattioiden kohdalla kannattaa käyttää harkintaa, sillä lattian laittaminen voi olla joskus luultua isompi juttu.  Materiaaleissa on todella iso valikoima kaikenlaista eikä ostajan makua voi tietää.  Ihan halvinta ei kannata laittaa, mutta kalliskin on turhaa, kun itse olet muuttamassa pois. Jos laminaatti tai muovimatto on rikki, niin silloin kannattaa miettiä uuden laminaatin laittamista. Jos teet uudet lattiat, niin kannattaa käyttää samaa sävyä joka huoneessa ja näissäkin sitä varmaa valintaa.

Vanhat tapetit pois ja maalilla uusi ilme
Seinien kohdalla annan yhden hyvän vinkin, älä tapetoi, sillä niissä vasta valikoimaa onkin. Jos tapetit on jossain huoneissa revennyt ja todella huonossa kunnossa, ne kannattaa ottaa pois ja maalata seinät maalarin valkoisella. Sama kannattaa tehdä, jos huoneissa on kellastuneet vanhat tapetit, lasten huoneen tapetit tai boordeja jossain. Vihreät, oranssit tai muut 70-luvun tyyliin maalatut seinät kannattaa maalata valkoisiksi

Luvan varaiset työt
Sähköihin ja vesiputkiin liittyvissä asioissa, kannattaa poistaa kaikki omat viritelmät ja laittaa ne kuntoon. Ostajia pelottaa ylimääräiset sähköjohdot, jos ne ovat siellä täällä ympäri taloa. Kaikki rikkinäiset pistorasiat pitää vaihtaa ennen myyntiä.

Eli aika pienillä asioilla voit saada paljon aikaan, mutta pienetkin remontit vaativat suunnittelua ja jostain niihinkin pitää aika ottaa. Omakotitalossa voit itse päättää remonteista vapaammin, mutta osakehuoneistoissa voit vain maalata ja tapetoida ilman lupaa. Omakotitalossakin pitää muistaa, että LVI ja sähkötyöt vaativat ammattilaisen paikalle.

Seuraavan kerran katsotaan, mitä kaikkea pientä kannattaa fiksailla omakotitalon ulkopuolella!

 

Kotoisin terveisin, Tupu