fbpx Skip to main content

Omakotitalon myynti

Usein ihmiset unohtavat omakotitalon myynnissä kokonaan tontin ja pihaympäristön. Tontilla on kuitenkin ostajalle monesti taloakin isompi merkitys, joten sekin kannattaa laittaa myyntikuntoon pienillä fiksauksilla. Lisäksi on muutamia taloon liittyviä asioita, jotka kannattaa tarkistaa ennen myyntiä.

Talon ulkopuoliset asiat
Muistele milloin olet viimeksi tarkistanut sadevesikaivot ja salaojien toimivuuden? Ne kyllä katsotaan aina kuntotarkastuksessa, mutta on hyvä miettiä sitä jo etukäteen. Onko tontilla tarkastuskaivoja ja minne ihmeeseen ne salaojaputket oikein menevätkään?

Milloin olet viimeksi käynyt katolla?
Monesta talosta on jäänyt puuttumaan luukku josta pääsee talon katon välitilaan, sillä eipä siellä kovin usein tule käytyä. Ennen myyntiin laittoa kannattaa selvittää onko katolla aluskatetta, sillä ostajat kysyy sitä jossain vaiheessa kuitenkin.  Mieti oletko muistanut putsata rännit havuista ja roskista joka vuosi vai joka viides vuosi. Tikapuiden kuntokin voi joskus olla vähän niin ja näin. Harvoin katot ovat niin huonossa kunnossa että ne vuotaa, mutta sitä ei voi tietää , jos ei ole koskaan käynyt katolla.

Sokkeleita on monenlaisia
Media on pitänyt huolen, että jokainen suomalainen tietää mikä on piilosokkeli ja ikävä kyllä ihmiset muistavat aina kaikki ikävät asiat

Vanhoissa taloissa voi olla tuuletusluukkuja ja joskus ne on peitetty, joten kannattaa käydä katsomassa kellaritilat tai kurkata sinne talon alle. Onko kellariin tullut joskus vettä ja miten silloin on toimittu? Kannattaa katsella onko siellä sokkelissa halkeamia, sillä ainakin välittäjältä ostajat kysyvät niiden syitä.

Vanhoissa hirsitaloissa voi mahtua kävelemään talon alla, ja usein niihin on kerätty myös erilaisia varastoja, joten kannattaa ennen myyntiä katsoa onko kaikki siellä tarpeellista. Samalla tulee katsottua kaikki hirret myös, sillä ne kiinnostaa myös ostajia.

Siisti tontti antaa hyvän kuvan
Terassit ja patiot kannattaa siistiä ja katsoa että kaikki puuosat ovat ehjiä. Samoin kivetykset sekä rappuset ja yleensä sisääntulon alue.Pihalla olevat valaisimet ja sähkölaitteet, ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö ja sähkökaappi kannattaa tarkistaa. Nekin kannattaa siistiä, sillä pakosti niihin ulkona tulee kaikenlaista hiekkaa, pölyä tai sammalta.

Niin ja ne repsottavat aidat, osui juuri omalla pihalla silmääni, se kun tuossa muutaman metrin päässä tämän huoneen ikkunasta jossa tätä kirjoittelen.

Jos pihalla on istutuksia tai kukkaruukkuja yms. niin ne kannattaa olla tarkistaa eli jos ne eivät näytä hyviltä, niin ne kannattaa hävittää. Meillä on ensi kesänä pihan uusiminen helpommaksi, sillä minulla ei ole aikaa eikä taitoja pitää sitä kauniina, niin sitten siitä pitää tehdä helppo. Onneksi siihenkin saa apuja puutarhurilta, eli kaikkea ei tarvitse itse tehdä.

Kotoisin terveisin, Tupu