fbpx Skip to main content

Aikaisemmissa blogeissa kirjoittelin, mihin kaikkeen kannattaa kiinnittää huomiota ennen kuin menette katsomaan yhtäkään taloa. Nyt kun raha-asiat, remonttiasiat, talo ja tontti on mietitty, voitte lähteä suunnittelemaan asuntoesittelyitä. Paras tapa on tilata kiinteistönvälittäjältä yksityisesittely, sillä näin varmistutte, että teillä on riittävästi aikaa katsella talo ja siihen liittyvät paperit. Silloin kun me olimme ostamassa taloa, välittäjällä oli iso rooli asiassa, koska meillä meni kolme tuntia toisella kerralla. Silloin suunnittelimme, kuinka mieheni äänitysstudio tehtäisiin taloon.

Remontit ja korjaukset  

Talon katselua ei kuitenkaan kannata aloittaa sisältä vaan talo kannattaa kiertää kunnolla. Ulkopuolelle tehtävät remontit ja korjaukset ovat rahallisesti kuitenkin isompia kuin sisätilojen pintaremontit. Lisäksi teidän pankkikin voi kysellä katon tai salaojien kuntoa. Silmämääräisesti eivät tietenkään kaikki asiat tule selville, mutta kyllä huonokuntoisen ja hyväkuntoisen eron jokainen huomaa.

Vesi- ja jätevesi 

Jos katselette taloja kaava-alueen ulkopuolelta, veteen ja viemäröintiin liittyviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Helpointa on silloin, kun kiinteistö kuuluu kunnan tai kaupungin verkkoon. Silloin ei tarvitse muuta kuin maksaa vesi- ja jätevesimaksut. Salaojat ja sadevesikaivot voi nähdä, mutta ei sitä toimivatko ne.

Tulevat remontit 

Sokkelin kuntoa, talon julkisivua, ikkunoita ja talon katon kuntoa voi katsella lähinnä sen tähden, että osaatte varautua mahdollisiin tuleviin remontteihin. Huoltotöitähän omakotitalossa on aina, ja ne voitte tehdä itse tai ulkoistaa, samalla näette millaisia piha ja tontti ovat. Voitte pohtia, pitääkö sille tehdä jotain vai onko se teille sopiva jo valmiiksi.

Lämmitysjärjestelmät voivat olla autotallissa, varastossa ja useimmiten muualla kuin talon sisällä. Eli jos talossa on ns. tekninen tila kannattaa siellä käydä. Öljylämmitystaloissa säiliö voi olla vielä maan alla, mutta useimmiten sekin on jossain sisätiloissa. Myös maalämpö tarvitsee oman huoneen laitteistolle. Jos talossa lämmitetään puilla ja puita on paljon valmiiksi hakattuina, kannattaa kysellä kuuluvatko ne kauppaan, ettei tule yllätyksiä.

Muut rakennukset 

Autotalli voi olla ihan muussa käytössä kuin autolle eikä sieltä aina huomaa katsoa mm. vesipisteitä ja lattiakaivoa. Joillekin autotalli on ehdoton edellytys ja toisille riittää katos, miettikää mikä on teidän perheelle paras ratkaisu. Aidat ja istutukset kannattaa katsoa läpi, meille tuli yllätyksenä, että talon myyjät kaivoivat viisi puuta tontilta pois, olivat jotain perinne juttuja ja heille tärkeitä. No hyvin olemme pärjänneet ilman noita puitakin.

Kierroksella kannattaa kysellä välittäjältä kaikkea mahdollista, sillä tyhmiä kysymyksiä ei ole. Ainakin itse koen tärkeänä, että kaikkiin kysymyksiin koitetaan löytää vastaukset. Joten nyt kun olette aloittaneet virallisesti unelmakotinne etsinnän, esittelyistä kannattaa ottaa kaikki mahdollinen hyöty ja tieto irti. Seuraavassa blogissa menemme talon sisälle, joten nähdään näytöllä!

Mitkä asiat sinua askarruttavat omakotitaloissa? 

Kotoisin terveisin, Tupu