Skip to main content

Heti kun raha-asiat, remonttiasiat, talo ja tontti on mietitty kannattaa lähteä katselemaan koteja. Paras tapa on tilata kiinteistönvälittäjältä yksityisesittely, sillä näin varmistutte, että teillä on riittävästi aikaa katsella talo ja siihen liittyvät paperit.

Remontit ja korjaukset  

Talon katselua ei kuitenkaan kannata aloittaa sisältä vaan talo kannattaa kiertää kunnolla myös ulkona. Ulkopuolelle tehtävät remontit ja korjaukset ovat rahallisesti kuitenkin isompia kuin sisätilojen pintaremontit. Lisäksi teidän pankkinne saattaa kysellä katon tai salaojien kuntoa. Silmämääräisesti eivät tietenkään kaikki asiat tule selville, mutta kyllä huonokuntoisen ja hyväkuntoisen eron jokainen huomaa.

Vesi- ja jätevesi 

Jos katselette taloja kaava-alueen ulkopuolelta, veteen ja viemäröintiin liittyviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Helpointa on silloin, kun kiinteistö kuuluu kunnan tai kaupungin verkkoon. Silloin ei tarvitse muuta kuin maksaa vesi- ja jätevesimaksut. Salaojat ja sadevesikaivot voi nähdä, mutta ei sitä toimivatko ne.

Tulevat remontit 

Sokkelin kuntoa, talon julkisivua, ikkunoita ja talon katon kuntoa voi katsella lähinnä sen tähden, että osaatte varautua mahdollisiin tuleviin remontteihin. Huoltotöitähän omakotitalossa on aina, ja ne voitte tehdä itse tai ulkoistaa, samalla näette millaisia piha ja tontti ovat. Voitte pohtia, pitääkö sille tehdä jotain vai onko talo teille sopiva juuri sellaisena kuin se on.

Lämmitysjärjestelmät voivat olla autotallissa, varastossa ja useimmiten muualla kuin talon sisällä. Eli jos talossa on ns. tekninen tila, niin siellä kannattaa käydä. Öljylämmitystaloissa säiliö voi olla vielä maan alla, mutta useimmiten se on jossain sisätiloissa. Myös maalämpö tarvitsee oman huoneen laitteistolle. Jos talossa lämmitetään puilla ja puita on paljon valmiiksi hakattuina, kannattaa kysellä kuuluvatko ne kauppaan, ettei tule yllätyksiä.

Muut rakennukset 

Autotalli voi olla ihan muussa käytössä kuin autolle eikä sieltä aina huomaa katsoa mm. vesipisteitä ja lattiakaivoa. Joillekin autotalli on ehdoton edellytys ja toisille riittää katos, miettikää mikä on teidän perheellenne sopiva ratkaisu. Aidat ja istutukset kannattaa katsoa läpi, niin näette, millainen talon ympäristö on.

Kierroksella kannattaa kysellä välittäjältä kaikkea mahdollista, sillä tyhmiä kysymyksiä ei ole. Ainakin itse koen tärkeänä, että kaikkiin kysymyksiin koitetaan löytää vastaukset.

Mitkä asiat sinua askarruttavat omakotitaloissa?