fbpx Skip to main content

Nyt olette nähneet talon sisältä sekä ulkoa, ja olette ehkä monta asiaa viisaampia kuin tullessa esittelyyn. Olette nähneet paperit sekä esitteen, ja tiedätte jo aika tarkkaan mitä haette. Joskus mieli voi muuttua alkuperäisestä ajatuksesta, ja senpä tähden onkin hyvä, että käytte katsomassa useampaa omakotitaloa. Tehdyt remontit on syytä varmistaa vielä tarkemmin, enkä nyt tarkoita tapetteja tai pintoja, vaan niitä, joista aiheutuu eniten kustannuksia, sillä ostajallakin on vastuu, joka monesti unohtuu.

Katon kunto

Katto on talossa todella merkittävä asia, joten kannattaa vähän kysellä katon kunnon perään. Teidän pankkiakin saattaa asia kiinnostaa, sillä kattoremontti maksaa kuitenkin jonkin verran. Kattoja on monenlaisia, samoin niiden materiaaleja ja niillä kaikilla on määritelty tekninen käyttöikä. Tulevaisuutta ajatellen on hyvä tietää, pitääkö katolle tehdä jotain viiden vai kymmenen vuoden päästä. Eri aikakausina tehdyissä taloissa on aina oman aikakautensa kattokin. Rintamamiestaloissa on yleensä harjakatot, ja 70-luvulla oli tasakatto muotia. Kun kiipeät katolle, niin silmillä näet jo paljon katon kunnosta. Jos jostain pääsee kurkkaamaan yläpohjaa, niin se kannattaa tehdä nyt. Mikäli kattoon on jälkeenpäin tehty jotain oleellisia muutoksia, niistä pitäisi olla piirustukset ja luvatkin.

Perustusten kunto

Talon perustukset ovat toinen erittäin merkittävä asia, koska talo seisoo niillä. Talon ikä kertoo paljon sen ajan rakentamisesta myös pohjan suhteen. Jos esitteessä lukee tai välittäjä puhuu rossipohjasta tai piilosokkelista etkä tiedä mitä ne tarkoittavat, kysy, sillä tyhmiä kysymyksiä ei ole. Jos talon pohjaan pääsee kurkistamaan, ota taskulamppu mukaan ja kurkista. Monissa rintamamiestaloissa kellarit on muutettu asuinkäyttöön, jolloin niistä pitäisi löytyä lupia. Nämä remontit on voitu toteuttaa oikein, mutta ne on voitu toteuttaa myös väärin. Kellareissa on usein myös talon tekninen tila, joka voi liittyä maalämpöön tai öljylämmitykseen, näistäkin silmäsi voivat havaita paljon asioita. Jos lattioita on jossain vaiheessa sisältä päin korjailtu, on hyvä tietää, kuinka ne on eristetty ja mitä kaikkea lattian alla on. Hirsitaloissa on hyvä selvittää missä kunnossa alapohjassa olevat hirret ovat. Huonokuntoisia on voitu joskus vaihtaa, ja se on tietenkin hyvä asia. Jos talo on jonnekin päin vinossa, syy kannattaa selvittää.

Julkisivujen kunto

Puutalojen julkisivuista voi heti päätellä, milloin taloa on viimeksi maalattu tai huollettu. Hyvä maalipinta ei heti kuitenkaan kerro kaikkea, joskus talot on nimittäin saatettu maalata vääränlaisella maalilla. Oikeastaan kannattaa olla kiinnostunut siitä, mitä laudoituksen takana on, ja onko sinne tehty jotain. Yleensä on hyvä tietää millä talo on eristetty, sillä alkuperäiset sahanpurut eivät kyllä 50-luvun talossa enää juurikaan lämmitä, jos niille ei ole koskaan tehty mitään. Uudet talot taas on tahdottu eristää liiankin tiiviisti, eikä sekään ole aina hyvä asia. Hirsitaloista voi löytyä sammalta ja vanhoja lehtiä, mutta se taas ei ole välttämättä huono juttu ollenkaan. Yleinen käsitys on, että tasakattojen aikana ei rakentaminen ole ollut parasta mahdollista, joten kannattaa kysellä seinistäkin tarkemmin. Piirustuksista löytää paljon asioita, jos sellaisia sattuu olemaan käytössä.

 

Putkien kunto

Paljon pelätyt putket kiinnostavat tietenkin kaikkia, mutta niin kuin tässä blogissani kerroin aiemmin, ei se ole omakotitalossa sama asia kuin kerrostalossa. Putkilla vain on tekninen käyttöikä, ja vesi ei tietenkään ole kiva elementti, jos sitä pääsee jossain tietämättä vuotamaan. Sen verran kannattaa selvittää, että mitä putkia vuosien varrella on vaihdettu. Onko putkistoissa muovia, kuparia, rautaa, sinkkiä ja onko jossain vielä asbestia. Näitä asioita voi havainnoida avaamalla kaappien ovia, ja katselemalla ympärille kosteissa tiloissa sekä kellareissa ja vintillä. Joskus voi sisällä olla kaikki uutta, mutta ulkona tai viemäreissä onkin vielä ruostuneita rautaputkia.

Salaojien kunto

Edellinen asia liittyy tavallaan salaojiinkin, sillä usein ne on saatettu tehdä samaan aikaan kun käyttövesiputkia on uusittu. Joskus salaojista ei tiedetä, onko niitä vai ei, aina ei edes kuntotarkastuksessa saada asiaa selville. Joskus voi olla, että maaperä on sellaista, ettei siihen ole tarvinnut salaojia tehdä ja kaikki on ok. Vanhoissa hirsitaloissa salaojien puute ei välttämättä merkitse yhtään mitään. Uusissa taloissa ne jo on tehty rakentamisvaiheessa, mutta ovatko ne kunnossa ja vetävätkö ne, onkin taas toinen juttu. Eli kannattaa kysellä milloin niitä on tarkistettu. Usein kuulen, että ostajan pankki on kysellyt salaojista, lähinnä varmaan siitä syystä, että niiden laittaminen voi tulla maksamaan aika paljon, sillä harva selviää siitä itse tekemällä.

Sähköjohtojen kunto

Sähköihin kannattaa kiinnittää huomiota ainakin vanhemmissa taloissa. Kaikista järkevintä olisi, jos kaikki olisi uusittu samaan aikaan, mutta useimmiten näin ei ole. Voitte törmätä vielä vanhoihin pyöreisiin valokatkaisijoihin sekä maadoittamattomiin pistorasioihin. Joskus näkee kaikenlaisia epämääräisiä sähköjohtoja, ja niitä voi olla sisällä tai ulkona. Kellareissa voi roikkua myös jos jonkin näköistä roikkaa siellä sun täällä. Jatkojohtoja ja omia virityksiä voi olla ympäri taloa, ja voi olla, ettei niissä ole mitään vaaraa, mutta kannattaa kuitenkin kysellä niistä tarkemmin. Kerran minulla oli talo myynnissä, josta aina sähkökaapin avatessa tippui kaikki johdot syliin, talossa asui sähkömies ja kaikki oli varmasti ok, mutta ne eivät vain näyttäneet siltä. Eli vanha sananlasku suutarin lapsen kengistä pitää usein paikkansa myös remonttiasioissa. Sähköt ovat tärkeä seikka, enkä tiedä mitä vakuutusyhtiöt sanovat, jos tulipalo aiheutuu viallisten sähköjen takia. Kuntotarkastajat eivät puutu sähköihin muuten, kuin kertomalla että sähkömiehelle olisi töitä. Uusissa taloissa ei sähköjen kanssa ongelmia ole.

 

 

Onnistu asumisessasi

Eli tässä oli vielä kertaus, että varmasti olette huomioineet kaikki merkittävät asiat. Kaikki asiat ja viathan ovat korjattavissa, mutta nämä pitää tietää ostovaiheessa. Teidän lainalupauksenne kulkee siellä ohjenuorana koko matkan ajan, sillä pankki haluaa usein tietää, paljonko suurin piirtein remonttiin menee rahaa tässä vaiheessa. Heitä kuitenkin kiinnostaa myös se, että oletteko kenties kolmen vuoden päästä pyytämässä esim. katon tai salaojan tekemiseen lisää lainaa. Tärkeä seikka vielä tähän lopuksi, että te ette ole voineet tarkistaa taloa itse niin kuin se tarkistetaan kuntotarkastuksessa, joten muistakaa aina laittaa kuntotarkastus tarjouksen ehdoksi. Todennäköisesti pankkikin sen vaatii, ellei kyseessä ole uusi talo. Se on kaikkien etu: myyjän, teidän ja myös kiinteistönvälittäjän. Tässä kohtaa ei kuitenkaan kannata alkaa säästämään ja tilata halvinta vaihtoehtoa, vaan kannattaa kiinnittää huomiota tarkastuksen laatuun. Tästä asiasta kirjoittelen tarkemmin seuraavassa blogissani.

Kaikki nämä asiat ovat tärkeitä, jotta onnistutte asumisessanne ja löydätte sen unelmakotinne.

Kotoisin terveisin, Tupu