Jos olette etsimässä omakotitaloa, on hyvä miettiä myös suurta kuluerää, joka liittyy taloon, nimittäin lämmitysjärjestelmää.
Kerron nyt lähinnä välittäjän sekä itse omakotitalossa asujan vinkkelistä erilaisista lämmitysmuodoista, eli en ole mikään asiantuntija vertailemaan mikä on paras tai huonoin vaihtoehto teidän tulevaan kotiinne.
Jos kyselette tarjouksen maalämmöstä, sähkölämmityksestä, aurinkopaneeleista tai haluatte lisätä villoja välikattoon, niin joka ainoa saa näyttämään omansa kaikista energiatehokkaammalta. Lähinnä kerron asumisen, mukavuuden, helppouden ja rahan näkökulmasta, enkä ota mitään kantaa esim. energiatodistukseen.
Sähäkästi sähköllä
Helppoa ja vaivatonta, tosin meillä sähkön kilpailutus on ulkoistettu miehelle ja hän tekee sitä säännöllisesti ja kyllä niissä eroja on. Helppoa minulle.
Jos on pidempiä aikoja pois, lämmityksen voi säätää helposti pienemmälle. Taloa voi lämmittää sähköllä pattereiden, katto- tai lattialämmityksen kautta ja ilmalämpöpumppu voi olla tasaamassa kulutusta, mutta ei sekään ilmainen ole.
Me säästimme sähkölaskuissa, kun remontin yhteydessä teetimme tulisijan yläkertaan, mutta maksoihan takkakin. Lattialämmitys on mukavampi kuin kattolämmitys, joka oli 80-luvulla jossain vaiheessa käytössä. Pelkän sähkön varassa ei ainakaan maalla kannata olla, sillä joskus voi olla pitkiäkin sähkökatkoja. Täällä voit vertailla erilaisia lämmitysmuotoja. Sähkön hinta ei varmaan tulevaisuudessakaan tule laskemaan, joten kannattaa keksiä erilaisia keinoja säästää.
Mistä se öljy oikein tulee?
Tämän kysymyksen kuulee usein omakotitalon esittelyssä. Öljy tulee öljysäiliöstä, jonka sinne tuo auto, jos on muistanut tilata öljyä. Öljylämmityskin on helppo ja vaivaton, lämmin vesi kiertää pattereissa tai lattian alla putkissa.
Uusiin taloihin ei enää tehdä sellaisia, mutta vanhoissa niitä on vielä paljon. Öljysäiliön pitäisi olla nykyisin maanpäällä olevassa bunkkerissa, mutta kyllä se voi vielä olla myös maan alla.
Muistakaa kysellä tarkistusajankohtaa, sillä kerran 10 vuodessa säiliö pitäisi tarkistaa, aika harvoin näin on. Joskus öljykattilassa voi olla mahdollisuus myös puilla lämmittämiseen, jos vaikka öljypoltin menee rikki, niin on kiva, että voi lämmittää jollain muulla. Jos haluat lisätietoja öljyllä lämmittämisestä, niin klikkaa tästä.
Maalämpöä maasta
Maalämpö on suhteellisen uusi lämmitysmuoto, ja jos olette miettineet laittaa sellaisen, kannattaa selvittää saako siihen rakennusluvan. Sen saat selville kunnan rakennusvirastosta. Maalämpökin on helppo ja vaivaton, ja suurimmat kustannukset tulevat alkuinvestoinneista.
Takaisinmaksuajasta on monenlaisia mielipiteitä ja laskelmia, mutta yleisimmin puhutaan 6-10 vuodesta. Jos suunnittelette maalämpöä esim. rintamamiestaloon voi lisäkustannuksia syntyä esim. viemärikaivojen uusimisista. Maalämpölaitteet tarvitsevat oman tilan, joka voi olla varastossa tai sisällä talossa.
Takkatulen loisteessa
Nykyisin harvoja taloja lämmitetään pelkästään puilla, paitsi jos on omaa metsää lähettyvillä. Puilla lämmittäminen maksaa myös ja on myös aika työlästä. Minäkin luulin urbaanina kaupunki-ihmisenä, että ne puut vain hakataan ja sitten niitä voi poltella.
Kun puut tuodaan suoraan metsästä, sahataan ne ensin lyhyemmiksi, pilkotaan klapeiksi, kuivatetaan ja siirretään liiteriin. Meillä tämäkin homma on ulkoistettu miehelle. Puulämmitys on järkevä ja kätevä lisälämmitysmuoto ja antaahan se ihanan tunnelman ja on kiva sähkökatkojen aikana.
Voitte törmätä asuntoesittelyissä myös ilmalämmitystaloihin, ne lämmitetään myös puilla, mutta se on ihan oma systeeminsä. Näitä taloja tehtiin jonkin verran 80-luvulla. Nuohoojat neuvovat kuinka opit lämmittämään puilla oikein.
Edullista ei ole
Kaikki lämmityskustannukset tulevat tulevaisuudessa varmasti nousemaan. Öljyn hintaan vaikuttavat aina koko maailman markkinat. Sähkön hinta ei ole varmaan koskaan laskenut ja jos on, niin siirtomaksu pitää kuitenkin laskut korkeina. Puita pilkkomalla saat samalla hyötyliikuntaa, mutta se vie paljon aikaa. Maalämpöön pitää investoida heti ja sähköähän ne laitteet kuluttavat.
Jotkut ovat päättäneet, että katselevat vain sähkölämmitystaloja ja jollekin käy kaikki, mutta jos kiva talo löytyy niin lämmitysjärjestelmän voi aina muuttaa. Näihin asioihin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ennen kuin olette ostaneet taloa, sillä vanhassa talossa voivat lämmityskustannukset viedä paljon euroja vuositasolla.
Asioihin tietenkin voi jollain tavalla itse vaikuttaa, mutta mitä enemmän tiedätte näistäkin asioista, sen varmemmin onnistutte asumisessa.