Kotoisa Blogi

Unelmakodin lämmitys

By 20.5.2018 joulukuu 17th, 2018 No Comments

Nyt kun teillä on jo enemmän tietoa talosta, ja tontista jossa voisitte asua, niin on hyvä miettiä yhtä suurta kuluerää, joka liittyy taloon, nimittäin lämmitysjärjestelmää. Kerron nyt lähinnä välittäjän sekä itse omakotitalossa asujan vinkkelistä erilaisista lämmitysmuodoista, eli en ole mikään asiantuntija vertailemaan mikä on paras tai huonoin teidän tulevaan kotiinne. Jos kyselette tarjouksen maalämmöstä, sähkölämmityksestä, aurinkopaneeleista tai haluatte lisätä villoja välikattoon, niin joka ainoa saa näyttämään omansa kaikista energiatehokkaammalta. Lähinnä kerron asumisen, mukavuuden, helppouden ja rahan näkökulmasta, enkä ota mitään kantaa esim. energiatodistukseen.

 

Sähäkästi sähköllä

Helppoa ja vaivatonta, tosin meillä sähkön kilpailutus on ulkoistettu miehelle ja hän tekee sitä säännöllisesti ja kyllä niissä eroja on ja helppoa minulle. Jos on pidempiä aikoja pois, niin voi säätää helposti pienemmälle. Taloa voi lämmittää sähköllä pattereiden, katto- tai lattialämmityksen kautta ja ilmalämpöpumppu voi olla tasaamassa kulutusta, mutta ei sekään ilmainen ole. Meillä sitä ei käytetä, sillä mieheni mielestä se pitää ääntä, joten se ei meillä myöskään säästä sähköä. Mesaimme isot sähkölaskut pienemmiksi, kun remontin yhteydessä teetimme tulisijan yläkertaan, mutta maksoihan takkakin. Lattialämmitys on mukavampi kuin kattolämmitys, joka oli 80-luvulla jossain vaiheessa käytössä. Pelkän sähkön varassa ei ainakaan maalla kannata olla, sillä joskus voi olla pitkiäkin sähkökatkoja. Täällä voit vertailla erilaisia lämmitysmuotoja.

Mistä se öljy oikein tulee?

Tämän kysymyksen kuulee usein omakotitalo esittelyssä. Öljy tulee öljy säiliöstä jonka sinne tuo auto, jos on muistanut tilata öljyä. Öljylämmityskin on helppo ja vaivaton, lämmin vesi kiertää pattereissa tai lattian alla putkissa. Uusiin taloihin ei enää tehdä sellaisia, mutta vanhoissa niitä on vielä paljon.  Öljysäiliön pitäisi olla nykyisin maanpäällä olevassa bunkkerissa, mutta kyllä se voi vielä olla myös maan alla. Muistakaa kysellä tarkistus ajankohtaa, sillä kerran 10 vuodessa säiliö pitäisi tarkistaa, aika harvoin näin on. Joskus öljykattilassa voi olla mahdollisuus myös puilla lämmittämiseen, jos vaikka öljypoltin menee rikki, niin on kiva että voi lämmittää jollain muulla. Jos haluat lisätietoja öljyllä lämmittämisestä niin klikkaan tästä.

Maalämpöä maasta

Maalämpö on suhteellisen uusi lämmitysmuoto ja jos olette miettineet laittaa sellaisen, niin kannattaa selvittää saako siihen rakennusluvan, sen saat selville kunnan rakennusvirastosta. Maalämpökin on helppo ja vaivaton, ja suurimmat kustannukset tulevat alkuinvestoinneista. Takaisinmaksu ajasta on monenlaisia mielipiteitä ja laskelmia, mutta yleisimmin puhutaan 6-10 vuodesta. Jos suunnittelette maalämpöä esim. rintamamiestaloon voi lisäkustannuksia syntyä esim. viemärikaivojen uusimisista. Maalämpö laitteet tarvitsevat oman tilan joka voi olla varastossa tai sisällä talossa.

Takkatulen loisteessa

Nykyisin harvoin taloja lämmitetään pelkästään puilla, paitsi jos on omaa metsää lähettyvillä. Puilla lämmittäminen maksaa tietenkin, mutta on aika työlästä myös. Minäkin luulin urbaani kaupunki ihmisenä, että ne puut vain hakataan ja sitten niitä voi poltella. Kun puut tuodaan suoraan metsästä, niin ensin ne  sahataan lyhemmiksi, sitten pilkotaan klapeiksi, sitten kuivatetaan ja siirretään liiteriin, meillä tämäkin homma on ulkoistettu miehelle. Puulämmitys on järkevä ja kätevä lisä lämmitys muoto ja antaahan se ihanan tunnelman ja onhan se kiva sähkökatkojen aikana. Voitte törmätä asuntoesittelyissä myös ilmalämmitys taloihin, ne lämmitetään myös puilla, mutta on ihan oma systeemi, näitä taloja tehtiin jonkin verran 80-luvulla. Nuohoojat neuvovat kuinka opit lämmittämään puilla oikein.

Edullista ei ole

Kaikki lämmityskustannukset tulevat tulevaisuudessa varmasti nousemaan. Öljy on tällä hetkellä halpaa, mutta öljyn hintaan vaikuttaa aina koko maailman markkinat. Sähkön hinta ei ole varmaan koskaan laskenut ja jos on, niin siirtomaksu pitää kuitenkin laskut korkeina. Puita pilkkomalla saat samalla hyötyliikuntaa, mutta vie paljon aikaa. Maalämpöön pitää investoida heti ja sähköähän ne laitteet kuluttavat.

Jotkut ovat päättäneet, että katselevat vain sähkölämmitys taloja ja jollekin käy kaikki, mutta jos kiva talo löytyy niin lämmitysjärjestelmän voi aina muuttaa. Näihin asioihin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ennen kuin olette ostaneet taloa, sillä vanhassa talossa voi lämmityskustannukset viedä paljon euroja vuositasolla. Näihin asioihin tietenkin voi jollain tavalla itse vaikuttaa, mutta mitä enemmän tiedätte näistäkin asioista, sen varmemmin onnistutte asumisessa.

Seuraavassa blogissani kerron mitä eroa on omalla ja vuokratontilla ja onko sillä mitään väliä kumpi se tontti on.

 

Kotoisin terveisin, Tupu