Mikään ei estä haaveilemasta isosti ja unelmoimaan oikein kunnolla, sekä katselemaan netistä erilaisia mahdollisia vaihtoehtoja omaksi kodiksi.
Jos teillä on lainalupaus pankista, niin sitten tiedätte jo minkä hintaluokan taloa kannattaa etsiä. Teillä voi olla jo sijaintikin selvillä, sitä kannattaa kuitenkin vähän miettiä myös siltä kantilta, että 10-20 km säteellä talon hinta saattaa muuttua merkittävästi.
Talojen hinnat menevät niin kuin kaiken muunkin asumisen suhteen; mitä lähemmäksi keskustaa tullaan, sen vanhemman ja huonokuntoisemman talon samalla rahalla saa.
Joskus törmään työssäni siihen, että ihmisillä on epärealistiset ajatukset omakotitaloista. Haluttaisiin hyväkuntoinen omakotitalo, vaikka rahasummalla voi saada vain huonokuntoisen omakotitalon tai sitten hyväkuntoisen rivitaloasunnon, joka voi olla todella järkevä vaihtoehto.
Välillä tarvitaan kompromisseja
Omakotitalon ostamisessa joutuu tekemään enemmän kompromisseja kuin osakehuoneiston ostossa. Yleensä niitä joudutaan tekemään tontin ja talon välillä. Kummasta te suostutte tinkimään?
Toinen kompromissin aihe on asuinneliöt tai huoneiden lukumäärä, eli sitäkin kannattaa etukäteen pohtia. Ehkä talossa on seiniä, joita voi helposti teidän remonttitaidoillanne muutella. Asia kannattaa selvittää etukäteen, ettei myöhemmin tule yllätyksiä.
Aitojen rakentaminen kaava-alueella vaatii luvan, samoin laajennukset. Autotallin ja -katoksen rakentaminen kannattaa selvittää etukäteen, nimittäin jos kaavassa on määrätty autokatos, voi olla, ettei siihen sitten autotallia rakenneta, vaikka mikä olisi. Taajaman ulkopuolella kannattaa kysellä kuinka jätevesiasiat on hoidettu, onko saostuskaivot, jätevesiosuukunta vai joku uudempi puhdistamo?
Tyylejä on monia
Budjetti sanelee tätäkin asiaa aika pitkälle, mutta tämä tärkeä asia on monesti myös hyvin tunteeseen liittyvä juttu, eli millainen talo? Onko teidän unelmatalonne ihana vanha hirsitalo, jossa on edessä viiden vuoden projekti ja työmaa, jonka kuitenkin näette sielunne silmillä valmiina. Jollette näe, niin miettikää asiaa uudestaan.
Oletteko aina haaveilleet lapsuuden mummolan rintamamiestalosta, jossa on oma idyllinen puutarha ja ne ihanat narisevat rappuset yläkertaan? Kolme sokkeloista kerrosta ei aina ole lapsiperheelle se paras ratkaisu, mutta jos viihdytte juuri tämmöisessä talossa niin silloin se ei haittaa elämää.
Lapsuus mielessä
Olette ehkä viehättyneet oman lapsuudenkodin selkeään arkkitehtuuriin, suuriin ikkunoihin sekä massiivisiin takkoihin ja katselettekin 60-70-luvun taloja. Näissä on helppo muutella huonejärjestystä ja voitte löytää todella persoonallisia taloja.
Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että noiden vuosikymmenten rakentaminen ei ole ollut laadultaan ehkä parasta. Sokkelit ja tasakatot ovat tämän aikakauden talojen suurimmat murheen aiheuttajat, mutta joukossa on myös paljon helmiä, jotka on peruskorjattu ja kaikki asiat ovat kunnossa.
Kasari- ja ysäritaloissa voi sisätiloista löytyä kaaren muotoisia oviaukkoja sieltä täältä ja takkahuone jostain ihan hassusta paikasta. Tuolloin tehtiin aika paljon erilaisia tiilitaloja, baarikeittiöitä ja lasisia yläkaappeja.
Tiilitalo on huoleton ja helppo, mutta jos keltainen väri ei miellytä niin ulkonäön muuttaminen ei ole ihan halpaa. Kannattaa kysellä aluskatetta ja salaojien olemassaoloa. Jollei niitä ole, niin ne voi ja kannattaa laittaa kuntoon.
Uusissa ja kalliimmissa taloissa on vaihtoehtoja enemmän ja ne voivat olla isoja hienoja hirsitaloja, massiivisia kivikuutioita tai kartanon näköisiä puutaloja. Uusien talojen ongelmat liittyvät usein tekniikkaan, jota on käytetty väärin tai ei ollenkaan. Nämä asiat ovat voineet aiheuttaa ongelmia mm. sisäilmaan.
Teidän koti
Pääasia on, että löydätte juuri teille oman näköisen unelmatalon, ei sukulaisten tai vanhempien mieleisen vaan teidän mieleisen. Te maksatte lainaa itse, joten olisi kurja maksaa sellaista taloa, josta ei itse yhtään pidä. Jos rakastatte remontoimista, ottakaa juuri niin iso haaste vastaan kuin mistä uskotte selviävänne. Jos tiedätte, ettei teistä ole kuin valmiiseen taloon, kannattaa katsella sellaisia ja unohtaa remontit kokonaan.
” Joku näkee silmillään ja kysyy: Miksi?
Toinen näkee mielessään ja toteaa: Miksipä ei!”