fbpx Skip to main content

Nyt olette päässeet asuntoesittelyssä siihen pisteeseen, että ehkä sisätilojen kalleimmat remonttipaikat on katsottu: pesutilat, sauna, kodinhoitohuone, wc ja keittiö. Nyt voitte sitten katsella kaikki muutkin huoneet. Tärkeintä on muistaa, ettei unohda kellari- ja vinttitiloja, sillä ne voivat paljastaa monta asiaa ja usein kaikissa on jotain vanhaa ja uutta.

Katto ja lattiat

Kaikissa tiloissa kannattaa katse suunnata myös ylös katonrajaan, ja jos siellä näkyy esim. valumajälkiä niin kannattaa heti muistaessa kysäistä asiasta. Vanhoissa taloissa on voinut piipun juuresta joskus tulla vettä, mutta asia on korjattu eikä siinä ole sen kummempaa. Silloin voi olla piipun tai hormin juuressakin jälkiä, pääasia että asia on tiedossa ja se on korjattu.

Lattiamateriaaleja on todella monenlaisia ja normaali kuluminen kuuluu asiaan, varsinkin jos talossa on asunut lapsiperhe tai jos perheessä on vaikka lemmikkejä. Parketti ja lemmikit sopivat huonosti yhteen, mutta toki aikuisen kaatama punaviinikin voi jättää siihen ikävän jäljen. Parkettia voi hioa ja kannattaakin kysäistä onko sellaista koskaan tehty. Vanhat lankku- tai puulattiat voivat olla kuluneita, mutta maali saa ihmeitä aikaan. Mikäli vanhan talon lattiat ovat vinossa, siitä ei heti kannata huolestua, mutta jos uusi talo on vinossa, kannattaa syy selvittää tarkkaan.

Vanha muovimatto on helppo vaihtaa uuteen ja nyt muovimatot ovatkin taas trendikkäitä ja vaihtoehtoja löytyy vaikka kuinka paljon. Vanhat matot on saatettu liimata lattiaan, mutta uusi matto vain levitetään auki. Vaikuttaa niin helpolta, että minäkin pärjäisin siinä hommassa. Laminaatit, parketit, puu- ja lautalattiat saattavat mennä helposti sekaisin, joten jos sillä on teille merkitystä niin kannattaa asia tietenkin varmistaa. Jos lattiat ovat jostain vähän kuprulla, kannattaa selvittää onko sinne päässyt vettä jostain. Laatta- ja kivilattiat ovat äärettömän epämukavia jollei niissä ole lattialämmitystä alla ja jälkeenpäin sen asentaminen ei oikein helposti onnistu.

Vanhaa ja uutta

Joskus voi olla niin, ettei kaikki ikkunoita ole vaihdettu samaan aikaan. Silloin voi olla hyvä selvittää, missä on vanhaa ja missä uutta ikkunapintaa. Joskus on ollut ihan järkevää, että on pidetty alkuperäisiä vanhoja ikkunoita. Jos puuosia on vain muistettu huoltaa, kaikki voi olla kunnossa. Kuntotarkastajat osaavat kyllä kertoa aika tarkkaan, minkä vuosikymmenen ikkunoista milloinkin on kyse. Sähköpistokkeiden paikkaa kannattaa katsella, ainakin jos kaikilla perheenjäsenillä on pari kolme ladattavaa laitetta koko ajan käytössä. Nettiyhteyttä ilman ei kai kukaan voi nykyisin olla, mutta miten se missäkin talossa on hoidettu kannattaa selvittää etukäteen. Jos teette etätöitä kotoa käsin, asia korostuu entisestään ja samalla voi tarkistaa antennien paikan.

Rappusia on eri taloissa myös hyvin monenlaisia ja ainakin lasten ja lemmikkien kannalta sillä on merkitystä. Eli jos teillä on pieniä lapsia, toki turvallisuus on tärkeä seikka. Välillä kuitenkin tuntuu, että ihmiset unohtavat, etteivät lapset kulje aina heidän sylissään vaan he oppivat kävelemään. Eli jos muuten talo olisi unelmatalo, mutta rappuset eivät, niin kannattaa miettiä kuinka kauan se kriittinen aika perheessä kestää. Seinäpintoihin eli maaleihin tai tapetteihin ei kannata kamalasti uhrata aikaa, sillä ne ovat remonteista kuitenkin halvimpia. Seinien välissä olevista eristeistä kannattaa kuitenkin kysellä, ja onko niille kenties tehty jotain.

Takka ja tulisijat

Jos talossa on tulisija, oletusarvo on, että sitä on myös käytetty, ja nuohoojan pitäisi kerran vuodessa käydä nuohoamassa ne. Joskus uunit tai kakluunit voivat olla todella vanhoja, mutta ne toimivat silti moitteettomasti. Kannattaa kuitenkin kurkistaa uunin luukusta sisälle, sillä silloin näkee ainakin päällisin puolin onko kaikki hyvin. Retroimmat takat voivat olla todella massiivisia, mutta 70-luvulla ja vielä 80-luvullakin tehtiin takkoja, jotka eivät ole varaavia, eli niistä ei ole lämmitykseen mitään apua. Uudemmissa taloissa voi olla takkoja, joita voi lämmittää joko puilla tai pelleteillä. Meilläkin on sellainen ja poltamme aina puita pesässä, sillä pelleteillä lämmittäessä jää ihana elävän tulen fiilis kokonaan pois.

Unelmakoti

Monesti sen unelmakodin löytyminen ei ole helppoa, ja välillä voi tulla epätodellinen olo, ettei sitä löydykään, mutta kyllä se yleensä löytyy. Siitä ei ole haittaa, että käytte katsomassa monia erilaisia taloja, jotka voivat olla eri aikakaudeltakin, opitte paljon uutta. Yksi sääntö kannattaa kuitenkin muistaa: paljon oman budjetin ylittävissä taloissa on aika turhauttavaa käydä.

Hyvin usein kodeissa on saattanut asua useammat eri asukkaat, ja jokainen on jättänyt taloon oman kädenjälkensä, ja sen tähden ei kaikista remonteista aina tiedetä kaikkea. Se on kuitenkin selvää, että jokainen remonttimies tai -nainen on kuitenkin omasta mielestään ollut paras remontoija. Kaikki nämäkin asiat kannattaa asuntoesittelyssä huomioida, niin saatatte säästyä monelta ikävältä yllätykseltä ja onnistutte asumisessa.

Kotoisin terveisin, Tupu