Skip to main content

Jos kyseessä on ensimmäinen oma talo, niin kaikkia asioita ei voi tietää. Käyn nyt läpi mitä omakotitalossa asuminen maksaa kaiken kaikkiaan, en kuitenkaan euroissa vaan asiat jotka liittyvät asumiseen.

On maksuja, joihin ette voi itse vaikuttaa ja sitten on niitä, joihin voitte omilla kulutustottumuksilla tai muulla tavoin vaikuttaa.

Verottajaan ei voi vaikuttaa

Heti siinä vaiheessa, kun olette ostamassa omakotitaloa, verottajalle pitää maksaa varainsiirtovero, joka on 3 % kauppahinnasta. Usein pankki hoitaa lainhuudonjoka myös maksaa ja he hoitavat samalla varainsiirtoveronkin, ainakin jos joudutte käyttämään lainarahaa.

Kiinteistövero maksetaan joka vuosi ja voitte käydä verottajan sivuilta katsomassa, mitä se on teidän paikkakunnalla. Verottaja lähettää kummallekin oman veromaksulapun.

Lämmityskustannukset

Suurimmat yllätykset saattavat tulla lämmityskustannuksissa. Etukäteen ei kukaan voi eikä osaa varautua, mitä vanhassa talossa lämmitykseen kuluu rahaa. Edellinen omistaja on voinut kertoa jotain, mutta ihmiset ovat tottuneet hyvin erilaisiin lämpötiloihin sisällä, henkilömäärä ja säät tietenkin vaikuttavat paljon. Sähkölaskussa siirtomaksu on samaa luokkaa käytön kanssa ja siihen ei voi vaikuttaa, mutta sähköyhtiön kilpailutus kannattaa.

Puilla voi säästää, mutta se riippuu mistä puut hankitte. Hintaan vaikuttaa myös ovatko puut pilkottuina vai pidättekö oman puusavotan. Öljyn hintaan ei voi vaikuttaa, sen hinta määrätään maailmalla, ja se saattaa vaihdella jonkin verran, mutta öljyn kulutukseen voitte vaikuttaa: kuinka kuumaa vettä käytätte ja miten säätelette lämpöä. Laitteiden ikä ja huolto vaikuttavat myös kulutukseen.

Maalämpö kuluttaa sähköä, mutta suurimmat kulut ovat investointi laitteisiin, jollei niitä talossa vielä ole. Maalämpölaitteista ei vielä kauhean paljon ole kokemusta, eli kuinka kauan ne kestävät ja milloin mitäkin osia pitäisi vaihtaa. Kannattaa käydä katsomassa netissä mitä eri valmistajat niistä kertovat.

Pieniä suuria asioita

Villojen lisääminen kattoon, kunnon ikkunat ja ovet. Ne vaikuttavat tavallaan pieniltä asioilta, mutta niillä voi olla iso merkitys. Voi myös miettiä, pidetäänkö lattialämmitystä täysillä ja käytetäänkö ilmalämpöpumppua myös jäähdytykseen.

Vesimaksuihin ja jätehuoltomaksuihin voi jokainen vaikuttaa, se vaatii vain vähän opettelua. Meillä esim. on viiden talon yhteinen iso jäteastia ja yksi hoitaa vuorollaan maksut kaikille, se on ihan järkevää, kun kaikki ovat melkein kahden aikuisen talouksia.

Nykyisin on oltava nettiliittymä ja kannattaa selvitellä ainakin taajamien ulkopuolella minne sellaisia on vedetty.