Kotoisa Blogi

Mitä unelmakoti maksaa?

By 27.5.2018 joulukuu 17th, 2018 No Comments

Nyt on käyty kaikki tärkeät asiat läpi, mitä omakotitalon ostamiseen liittyy ja ainakin silloin kun kyseessä on ensimmäinen oma talo, niin kaikkea ei voi tietää. Nyt käyn läpi mitä omakotitalossa asuminen kaiken kaikkiaan maksaa, en kuitenkaan euroissa vaan asiat.

Teillä on monta asiaa hyvin, lainapäätös on pankista saatu ja olette päättäneet minkä hintaisen talon ostatte. Nyt pitää vielä laskea mistä kaikessa asumisessa maksetaan. On maksuja joihin ette voi itse vaikuttaa ja sitten on niitä, joihin voitte omilla kulutustottumuksilla tai muulla tavoin vaikuttaa.

Verottajaan ei voi vaikuttaa

Verottajalle pitää maksaa heti siinä vaiheessa, kun olette ostamassa omakotitaloa, varainsiirtovero joka on 4 % kauppahinnasta. Usein pankki hoitaa lainhuudon,joka myös maksaa ja he hoitavat samalla varainsiirtoveronkin, ainakin jos joudutte käyttämään lainarahaa.  Ensiasunnon ostajan ei tarvitse tätä maksaa jos ehdot täyttyvät. Kiinteistönvero maksetaan joka vuosi ja voitte käydä verottajan sivuilta katsomassa mitä se on teidän paikkakunnalla. Verottaja lähettää kummallekin oman veromaksulapun.

Lämmityskustannukset

Suurimmat yllätykset saattavat tulla lämmityskustannuksissa. Etukäteen ei kukaan voi eikä osaa varautua mitä vanhassa talossa lämmitykseen kuluu rahaa. Edellinen omistaja on voinut kertoa jotain, mutta ihmiset ovat tottuneet hyvin erilaisiin lämpötiloihin sisällä, henkilömäärä ja säät tietenkin vaikuttavat paljon. Sähkölaskussa siirto maksu on samaa luokkaa käytön kanssa ja siihen ei voi vaikuttaa, mutta sähkön oston kilpailutus kannattaa.

Puilla voi säästää, mutta silloinkin riippuu mistä puut hankitte. Hintaan vaikuttaa myös onko puut pilkottuina vai pidättekö oman puusavotan. Öljyn hintaan ei voi vaikuttaa, sen hinta määrätään maailmalla, ja se saattaa vaihdella jonkin verran, mutta öljyn kulutukseen voitte vaikuttaa. Kuinka kuumaa vettä käytätte ja miten säätelette lämpöä. Laitteiden ikä ja huolto vaikuttaa myös kulutukseen.

Maalämpö kuluttaa sähköä, mutta suurimmat kulut ovat investointi laitteisiin, jollei sitä talossa vielä ole. Maalämpö laitteista ei vielä kauhean paljon ole kokemusta, eli kuinka kauan ne kestävät ja milloin mitäkin osia pitäisi vaihtaa. Kannattaa käydä katsomassa netissä mitä eri valmistajat niistä kertovat.

Pieniä suuria asioita

Villojen lisääminen kattoon, kunnon ikkunat ja ovet vaikuttavat tavallaan pieniltä asioilta, mutta niillä voi olla iso merkitys. Pidetäänkö lattialämmitystä täysillä ja käytetäänkö ilmalämpöpumppua jäähdytykseen myös?

Vesimaksuihin ja jätehuolto maksuihin voi jokainen vaikuttaa, se vaatii vain vähän opettelua. Meillä on esim. viiden talon yhteinen iso jäteastia ja yksi hoitaa vuorollaan maksut kaikille, se on ihan järkevää, kun kaikki ovat melkein kahden aikuisen talouksia. Nykyisin on melkein oltava nettiliittymä ainakin silloin, jos perheessä tehdään etätöitä.

Nyt kun uhraatte vielä näihin asioihin pienen hetken, niin olette taas lähempänä unelmakotianne ja onnistutte asumisessa. Nyt olette valmiina katselemaan taloja, niin että voitte valmistautua jo asuntoesittelyihin. Teidän ei kuitenkaan tarvitse juosta turhilla näytöillä, koska olette selvillä siitä, millaista kotia te haette itsellenne. Nähdään näytöillä!

Kotoisin terveisin, Tupu