fbpx Skip to main content

Unelmatalon ostamiseen liittyy myöskin tontti. Onko sillä merkitystä, onko tontti oma vai vuokratontti? Joillekin voi ollakin, mutta useimmiten ei ja vuokratontin voi yleensä lunastaa omaksi. Kauppa on kuitenkin vähän erilainen silloin kun kyseessä on vuokratontti.

Oma maa mansikka

Kun myydään kiinteistöä, jossa on oma tontti, puhutaan kiinteistön kaupasta, jossa talo, kaikki rakennukset ja myös tontti tulevat omiksi. Omistatte siis myös maata, ja kun raha on kiinni maassa, on se yleensä hyvä asia. Mitä paremmalla paikalla tontti sijaitsee, sitä suurempi todennäköisyys, että talonkin arvo nousee tulevaisuudessa. Talo voi rapistua, mutta hyvällä paikalla maan arvo voi nousta. Asialla on kuitenkin myös toinen puoli: mitä kauempaa talon ostatte, sitä enemmän arvo saattaa tulevaisuudessa laskea. Tontin arvoon vaikuttavat esim. merinäköala, järvinäköala ja rantaviiva. Maalla tontin arvoa voi nostaa esim. oma metsä. Tontin hinta laskee ihan missä vain, jos viereen rakennetaan vaikka teollisuushalli, eli kaava-asioita kannattaa vähän selvitellä etukäteen.

Jos päätätte rakentaa oman talon, tontin hinnalla on paljonkin merkitystä. Kun katselee tarjontaa, tonttien hinnoissa ei välttämättä ole mitään logiikkaa. Kaupunki ja kunnat myyvät tontteja joskus todella halvalla, että saisivat lisää veronmaksajia ja uusia asukkaita ja se on osaltaan hyvä asia. Yksityiset pyytävät yleensä hyviltä paikoilta paljon, mutta niin kuin asunnoissakin itsemyyjät hinnoittelevat tontit liian korkeiksi. Tarkista, kuuluvatko kunnallistekniikka ja sähköliittymä hintaan, sillä ne nostavat kustannuksia. Lohkomiskuluista ja maaperätutkimuksesta vastaa yleensä ostaja. Tien tekeminenkin maksaa, jollei sellaista alueella ole valmiina.

Vuokratontista omaksi

Kun talo sijaitsee vuokratontilla, puhutaan vuokraoikeuden siirrosta, ja silloin tontin omistaa yleensä kunta tai kaupunki. Useimmiten tontin voi lunastaa omaksi ja eri paikkakunnilla hinnat vaihtelevat. Jos vuokra-aikaa on jäljellä vielä pitkä aika ja vuokra on kohtuullinen, kiirettä tontin lunastamiseen ei ole. Jos vuokra-aika on päättymässä lähiaikoina, tontti ehkä kannattaa lunastaa, sillä ainakin isommissa kaupungeissa tontin vuokra voi nousta kerralla merkittävästi. Vuokraoikeutta ei voi yhtäkkiä purkaa, eli siinä mielessä on sama, onko tontti oma vai vuokralla. Jos kyseessä on kaava-alue, on siinä määritelty mitä tontille saa ja voi rakentaa.

Mitä eroa

Vuokra-oikeuden siirrossa ei kaupanteossa tarvita kaupanvahvistajaa, mutta 4 % varainsiirtovero täytyy ostajan aina maksaa. Luulisi, että silloin kun tontti tule omaksi, talon voisi saada halvemmalla, mutta näin ei useinkaan käytännössä ole. Onko syy välittäjissä vai myyjissä, en tiedä. Myyjäthän hinnat aina kuitenkin päättävät. Eli myöskin tonttiasialla on merkitystä asumisen onnistumisessa. Eli unelmatalo voi sijaita yhtä hyvin vuokratontilla kuin omalla. Se on sinun valintasi: oma vai vuokratontti.

Seuraavan kerran katsotaan, mitä omakotitalossa asuminen yleisesti ottaen maksaa. Onko se kalliimpaa kuin osakehuoneistoissa vai halvempaa kuin yleensä luullaan?

                                    ”Tulevaisuus tulee. Vain sinä voit päättää, mihin se menee.”

 

Kotoisin terveisin, Tupu