Kotoisa Blogi

Onko tontilla väliä?

By 24.5.2018 joulukuu 17th, 2018 No Comments

Unelmatalon ostamiseen liittyy myöskin tontti ja tontti voi olla oma tai vuokratontti. Joillekin sillä voi olla merkitystä, mutta useimmiten ei ja vuokratontin voi yleensä lunastaa omaksi. Kaupat on kuitenkin vähän erilaiset silloin kun on vuokratontti.

Oma maa mansikka

Silloin kun myydään kiinteistöä, jossa on oma tontti, niin puhutaan kiinteistön kaupasta jossa talo, kaikki rakennukset ja myös tontti tulevat omiksi. Omistatte siis myös maata, ja kun raha on kiinni maassa, niin se on yleensä hyvä asia. Mitä paremmalla paikalla tontti sijaitsee niin voi olla että talonkin arvo nousee tulevaisuudessa. Talo voi rapistua, mutta hyvällä paikalla maan arvo voi nousta. Asialla on kuitenkin myös toinen puoli, mitä kauempaa talon ostatte niin tulevaisuudessa arvo saattaa laskea. Tontin arvoon vaikuttavat esim. merinäköala, järvinäköala ja rantaviiva. Maalla tontin arvoa voi nostaa esim. oma metsä. Tontin hinta laskee ihan missä vain, jos viereen rakennetaan vaikka teollisuushalli, eli kaava-asioita kannattaa vähän selvitellä etukäteen.

Jos päätätte rakentaa oman talon, niin tontin hinnalla on paljonkin merkitystä. Kun katselee tarjontaa, niin tonttien hinnoissa ei välttämättä ole mitään logiikkaa. Kaupunki ja kunnat myyvät tontteja joskus todella halvalla, että saisivat lisää veronmaksajia ja uusia asukkaita ja se on osaltaan hyvä asia. Yksityiset pyytävät yleensä hyviltä paikoilta paljon, mutta niin kuin asunnoissakin itsemyyjät hinnoittelevat tontit liian korkeiksi. Tarkistaa kuuluuko kunnallistekniikka ja sähköliittymä hintaan, sillä ne nostavat kustannuksia. Lohkomiskuluista ja maaperätutkimuksesta vastaa yleensä ostaja. Tien tekeminenkin maksaa jollei sellaista alueella ole valmiina.

Vuokratontista omaksi

Silloin kun talo sijaitsee vuokratontilla, niin puhutaan vuokraoikeuden siirrosta ja silloin tontin omistaa yleensä kunta tai kaupunki. Useimmiten tontin voi lunastaa omaksi ja eri paikkakunnilla hinnat vaihtelevat. Jos vuokra-aikaa on jäljellä vielä pitkä aika ja vuokra on kohtuullinen, niin kiirettä tontin lunastamiseen ei ole. Jos vuokra-aika on päättymässä lähiaikoina, niin ehkä tontti kannattaa lunastaa, sillä ainakin isommissa kaupungeissa tontin vuokra voi nousta kerralla merkittävästi. Vuokraoikeutta ei voi yhtäkkiä purkaa, eli siinä mielessä on sama, onko tontti oma vai vuokralla. Jos kyseessä on kaava-alue, niin siinä on määritelty mitä tontille saa ja voi rakentaa.

Mitä eroa

Vuokra-oikeuden siirrossa ei kaupanteossa tarvita kaupanvahvistajaa, mutta 4 % varainsiirtovero täytyy aina ostajan maksaa. Luulisi että silloin kun tontti tule omaksi, niin talon voisi saada halvemmalla, mutta näin ei useinkaan käytännössä ole. Onko syy välittäjissä vai myyjissä, en tiedä myyjäthän hinnat aina kuitenkin päättävät? Eli myöskin tontti asialla on merkitystä,  että onnistutte asumisessa. Eli unelmatalo voi sijaita yhtä hyvin vuokratontilla kuin omalla.

Seuraavan kerran katsotaan mitä omakotitalossa asuminen yleisesti ottaen maksaa. Onko se kalliimpaa kuin osakehuoneistoissa vai halvempaa kuin yleensä luullaan?

                                    ”Tulevaisuus tulee, vain sinä päättää, mihin se menee.”

 

Kotoisin terveisin, Tupu