Omakotitalon ostamiseen liittyy myös tontti. Onko sillä merkitystä, onko tontti oma vai vuokratontti? Toisille on toisille ei, sillä vuokratontin voi yleensä lunastaa omaksi. Kauppa on kuitenkin vähän erilainen silloin kun kyseessä on vuokratontti.
Oma maa mansikka
Kun myydään kiinteistöä, jossa on oma tontti, puhutaan kiinteistön kaupasta, jossa talo, kaikki rakennukset ja myös tontti tulevat omiksi. Omistatte siis myös maata ja kun raha on kiinni maassa, on se yleensä hyvä asia. Mitä paremmalla paikalla tontti sijaitsee, sitä suurempi todennäköisyys on, että arvo nousee tulevaisuudessa. Talo voi rapistua, mutta hyvällä paikalla maan arvo voi nousta.
Asialla on kuitenkin myös toinen puoli: mitä kauempaa talon ostatte, sitä enemmän arvo saattaa tulevaisuudessa laskea. Tontin arvoon vaikuttavat esim. merinäköala, järvinäköala ja rantaviiva. Maalla tontin arvoa voi nostaa esim. oma metsä. Tontin hinta laskee ihan missä vain, jos viereen rakennetaan esim. teollisuushalli, eli kaava-asioita kannattaa vähän selvitellä etukäteen.
Jos päätätte rakentaa oman talon, tontin hinnalla on paljonkin merkitystä. Kun katselee tarjontaa, tonttien hinnoissa ei välttämättä ole mitään logiikkaa. Kaupunki ja kunnat myyvät tontteja joskus todella halvalla. Niihin halutaan lisää veronmaksajia ja uusia asukkaita ja sehän on hyvä asia.
Yksityiset pyytävät yleensä hyviltä paikoilta paljon, mutta niin kuin asunnoissakin usein itsemyyjät hinnoittelevat tontit liian korkeiksi. Tarkista, kuuluvatko kunnallistekniikka ja sähköliittymä hintaan, sillä ne nostavat kustannuksia. Lohkomiskuluista ja maaperätutkimuksesta vastaa yleensä ostaja. Tien tekeminenkin maksaa, jollei sellaista alueella ole valmiina.
Vuokratontista omaksi
Kun talo sijaitsee vuokratontilla, puhutaan vuokraoikeuden siirrosta, ja silloin tontin omistaa yleensä kunta tai kaupunki. Useimmiten tontin voi lunastaa omaksi ja eri paikkakunnilla hinnat vaihtelevat. Jos vuokra-aikaa on jäljellä vielä pitkä aika ja vuokra on kohtuullinen, kiirettä tontin lunastamiseen ei ole.
Jos vuokra-aika on päättymässä lähiaikoina, tontti ehkä kannattaa lunastaa, sillä ainakin isommissa kaupungeissa tontin vuokra voi nousta kerralla merkittävästi. Vuokraoikeutta ei voi yhtäkkiä purkaa, eli siinä mielessä on sama, onko tontti oma vai vuokralla. Jos kyseessä on kaava-alue, on siinä määritelty mitä tontille saa ja voi rakentaa.
Mitä eroa
Vuokra-oikeuden siirrossa ei kaupanteossa tarvita kaupanvahvistajaa, mutta 3 % varainsiirtovero täytyy ostajan aina maksaa. Luulisi, että silloin kun tontti on vuokralla talon voisi saada halvemmalla, mutta näin ei useinkaan käytännössä ole.
Eli myös tonttiasialla on merkitystä asumisen onnistumisessa. Eli unelmatalo voi sijaita yhtä hyvin vuokratontilla kuin omalla. Se on sinun valintasi: oma vai vuokratontti?
”Tulevaisuus tulee. Vain sinä voit päättää, mihin se menee.”