fbpx Skip to main content

Viimeksi kävimme läpi kuntotarkastusta ja sen merkitystä. Nyt olette päässeet oman unelmatalon ostamisessa niin pitkälle, että voitte tehdä vihdoinkin tarjouksen, joten aloitetaan tarjousneuvottelut ensin.

Kiinteistönvälittäjä laatii tarjouksen

Miten se sitten tehdään? Pitääkö sen olla kirjallinen ja kuka sen laatii? Tämä riippuu vähän siitä, että oletteko ostamassa taloa, jota myy yksityinen ihminen, vai onko kyseessä kiinteistönvälittäjän kautta tehtävä kauppa.

Periaatteessa tarjous tulisi laatia aina samalla tavalla, mutta yksityiset myyjät harvemmin tietävät, että tarjous tulisi laatia maakaaren mukaan. Kauppakirja kun laaditaan sitten myöhemmin, tämän teidän tekemän tarjouksen mukaan.

Kiinteistön kaupassa laki määrittelee asioita, ja jotta kaikki menisi oikein, niin kannattaa tähän asiaan vähän keskittyä. Ikäväkseni on pakko todeta, että vaikka asiaa olisi hoitamassa kiinteistönvälittäjä, niin joskus tämä tärkeä asia on hoidettu vain sähköpostin välityksellä. Uskon kuitenkin, että suurin osa alalla olevista vastuullisesti työnsä hoitavista kiinteistönvälittäjistä hoitaa asian niin kuin pitääkin.

Soitto kiinteistönvälittäjälle

Kun olette miettineet hintaa, niin sitten vain soitto kiinteistönvälittäjälle ja kerrotte aikeenne. Mikäli tarjous on hänen mielestään aivan liian alhainen ja täysin erilainen, mitä hän on myyjän kanssa neuvotellut, niin hänen ei tarvitse ottaa sitä vastaan. Te haluatte juuri tämän unelmakodin, niin silloin te vain nostatte tarjoustanne, tietenkin pitäen mielessä pankin lainalupauksen.

Lainalupaus on tärkeä pitää mielessä, sillä isompaa tarjousta ette tietenkään voi tehdä. Huomioikaa myös, mitä remonttilainasta on ollut puhetta ja varmuuden vuoksi voitte laittaa lainan saannin vielä tarjouksen ehdoksi.

Erittäin tärkeää on, että tarjous tehdään kirjallisena. Se voi onnistua myös niin, että istutte vain kotona sohvalla ja neuvottelette kiinteistönvälittäjän kanssa puhelimessa asiat. Saatte linkin meiliin, ja käytte sitten kuittaamassa linkin omilla pankki tunnuksilla, ja asia on sillä selvä. Tietenkin tarjouksen voi tehdä myös paperiselle tarjous kaavakkeelle, joko teillä tai toimistolla.

Sitova tarjous

Myyjällä on viiden vuoden vastuu kodistaan, mutta myös ostajalla on vastuu ostamastaan talosta. Pelkästään senkin takia, että joskus jälkeenpäin tulisi jotain epäselvyyttä, on ostotarjous syytä tehdä oikein. Eli tarjous tulee laatia maakaaren 2 luvun 1 § edellyttämässä muodossa.

Mikäli kiinteistön kaupan tarjous halutaan sitovaksi, niin silloin tarjouksen täytyy olla kaupanvahvistajan vahvistama. Yleensä kiinteistönvälittäjä pitää huolen jos kaupanvahvistaja tarvitaan paikalle.

Te päätätte summan millä peli avataan, ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa auttaa teitä asiassa. Voi olla, että talosta on tullut jo aiemmin isompi tarjous, jonka myyjä on hylännyt ja silloin tarjous pitää olla isompi kuin aikaisemmin saatu tarjous.

Tarjousta voi nostaa 

Mutta ei hätää, teillä on mahdollista nostaa tarjousta. Mitä lähempänä tarjous on pyydettyä summaa, sen suurempi todennäköisyys on, että tarjouksesta päästään neuvottelemaan, ja että se menee läpi. Jos talo on myynnissä kiinteistönvälittäjän kautta, niin pyyntihinta on jo mietitty sellaiseksi, että siinä ei ole mitään isoja tinkimis mahdollisuuksia. Myyjä kuitenkin yksin päättää hyväksyykö hän tarjouksen vai ei.

Taloaan itse myyvien yksityisten kanssa, hintaneuvottelu kannattaa aloittaa varmaan ihan sähköpostin välityksellä. On aina parempi, että asioista jää mustaa valkoisella, jos jälkeen päin tulee jotain tarkistettavaa. Joskus voi olla järkevää käyttää kiinteistönvälittäjää,joka neuvottelee asiat teidän puolestanne.

Tarjousneuvottelu

Nyt olette avanneet pelin ja päässeet alkuun tarjousneuvotteluissa. Olette siis aivan loppusuoralla unelmakotinne ostamisessa.   Seuraavassa blogissani käydään tämä paperi läpi kohta kohdalta, niin tiedätte mitä mikin asia tarkoittaa. Tämä on viimeinen ja tärkein vaihe ennen kaupan tekoa, että onnistutte asumisessa.

Kotoisin terveisin, Tupu