fbpx Skip to main content

Viimeksi kävin läpi ensimmäistä taloesittelyä ja sitä, ettei heti kannata ryntäillä sisään, vaan tutkiskella paikkoja rauhassa ulkona. Monet kalliimmista remonteista ovat talon ulkopuolella, tosin eihän ylärajaa sisällä tehtäviin remontteihinkaan ole. Nyt kun olette katsoneet talon ulkoa ja miettineet tonttia, on aika marssia talon sisälle.

Asuntoesite ensin 

Talosta riippuen kiinteistönvälittäjällä voi olla paljonkin eri papereita esittelyssä mukana, ja pitäisihän niitä olla myös itse kotejaan myyvillä. Yleensä kiinteistönvälittäjä antaa ensimmäisenä esitteen ja siitä selviääkin paljon asioita. Useimmiten ne, jotka ovat itse rakentaneet talonsa ovat tehneet oikein talokansion, josta kaikki tarvittava tieto löytyy. Taloon liittyvistä papereista ja piirustuksista olisi hyvä selvitä ainakin kaikki remontit ja muutostyöt. Usein on niin, että mitä useampi omistaja talolla on ollut, sen vähemmän mistään löytyy tietoja. Voi olla, että 50-lukua ennen talot on piirrelty Klubi-askin kanteen ja siitä on sitten rakennettu.

Virallisia papereita

Kiinteistörekisteriotteesta näette kiinteistön perustiedot, ei siis talon. Tontin pinta-alan ja milloin se on rekisteröity. Pitkä numerosarja on kiinteistötunnus. Paperista näkyy, sijaitseeko kiinteistö kaava-alueella vai ei, ja millaisia rasitteita, käyttöoikeuksia tai osuuksia yhteisiin alueisiin tontilla on.

Lainhuudosta välittäjä on tarkastanut, että taloa myyvät oikeat omistajat. Paperista näkee, kuinka kauan talo on ollut omistajilla. Jos myyjänä on kuolinpesä, niin silloin voi olla ns. selvennyslainhuuto joka myönnetään osakkaille yhdessä. Se helpottaa kiinteistön asioiden hoitoa ja ainakin itse pyydän aina kuolinpesiä hakemaan sen.

Rasitustodistuksesta selviää kaikki kiinteistöön kohdistuvat kiinnitykset sekä esim. ulosmittaus. Panttikirjat ovat nykyisin sähköisiä ja myyjän sekä ostajan pankit hoitavat siirrot keskenään, tosin välittäjän pitää informoida pankkia tulevista kaupoista. Panttikirjat siirtyvät lainoittamattomina myyjän pankista ostajan pankkiin kaupantekotilaisuudessa. Pankissa teiltä voidaan kysyä kiinnityksiä ja yleensä tämä tieto on myös esitteessä.

Mikäli kyseessä on vuokratontti, silloin siitä on lainhuuto ja rasitustodistus, joista ilmenee vuokra-aika ja kuka on vuokranantaja. Useimmiten vuokranantaja on kaupunki tai kunta ja tällöin kaupoilla tehdään vuokraoikeuden siirto, ei siis kiinteistönkauppaa.

Muita papereita

Näitä papereita ovat mm. energiatodistus, joka pitää olla nykyisen lainsäädännön mukaan kaikissa omakotitaloissa tehtynä ja tämän maksaa myyjä. Rakennuslupa-asiakirjat ja lopputarkastuspöytäkirja kannattaa ainakin uusimmissa taloissa tarkistaa, sillä joskus voi olla vielä jotain tekemättä tai kesken. Tosin lopputarkastus on voinut jäädä tekemättä vanhemmissakin taloissa. Uudemmissa taloissa on yleensä tallessa LVI- sekä sähköpiirustukset, sillä ne ovat luvanvaraisia töitä eikä kuka vaan ole voinut niitä tehdä. Mikäli talossa on joskus tehty kuntotarkastus tai kosteusmittaus, kannattaa kysellä, onko siinä mainittuja korjauksia tehty. Jos ei, kannattaa kysellä miksi asiaa ei ole hoidettu kuntoon.

Tontti

Asemapiirustus ja tonttikartta sekä kaavakartta kertovat tontista ja siinä olevista rakennuksista. Eli jos papereissa näkyy vain yksi rakennus, ja tontilla on niitä useampia, kannattaa kysellä rakennuslupa-asiakirjoja.

Myyjille pikku vinkiksi, että kannattaa kaivaa kaikki talon paperit esille ja järjestellä ne yhteen paikkaan, siitä ne sitten aina löytyvät. Pakko kyllä myöntää, ettei suutarin lapsilla ole niitä kenkiä, meillä kun tehtiin iso remontti, niin sain vasta kolmen vuoden päästä tehtyä kodinkansion, jonne kirjattiin kaikki mitä oli tehty.

Onko sinun talossasi talokansio kunnossa?

Kotoisin terveisin, Tupu